Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Elcyklar till kommunen

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Tjänsteuppdrag med elcykel

Publicerad 15 augusti 2012
Förstora bilden - Barbara-Bielak_Sandra-Cronmark_2012-08.jpg

Med hjälp av Barbara Bielak får Sandra Cornmark cykelhjälmen att sitta rätt. Första turen på elcykeln blev en angenäm bekantskap.

- Häftigt, säger Sandra Cornmark på samhällsbyggnadskontoret när hon återvänder efter premiärturen med en av Laholms kommuns nyinköpta elcyklar.
- Men det kändes lite obehagligt i början, som om jag inte hade kontroll på cykeln när den ”sköt” iväg med hjälp av batteriet.

Cykeln är ett alldeles utmärkt sätt att förflytta sig för att utföra tjänsteuppdrag inom Laholms stad. Avstånden är korta och oftast går det fortare att trampa runt än att ta bilen. Dessutom är det betydligt miljövänligare samtidigt som man friskvårdar sig själv. På arbetstid.

Kommunens cyklar har försetts med logotypen.Men hittills har kommunen inte tillhandahållit tjänstecyklar. Sedan början av veckan kan emellertid tjänstemännen i Stadshuset boka cykel för att utföra närliggande arbetsuppgifter. Och inte behöver de trampa sig svettiga. Batteriet under pakethållaren gör cykelturen till en lätt match även i de värsta uppförsbackarna.

Nio elcyklar

Under försommaren beställde Laholms kommun nio elcyklar. När de nyligen anlände till beställaren bestämde sig Bengt Tuvesson, Katarina Paulsson och Andreas Strandh på teknik- och servicekontoret för att låta kommunanställda prova på att cykla med hjälpmotor. Sagt och gjort. På onsdagseftermiddagen erbjöd de tjänstemännen att ta en tur med elcyklarna på en dryg kilometerlång runda i Stadsparken. Ett 50-tal passade på att bekanta sig med tvåhjulingarna, en bekantskap som föll mycket väl ut.

- Visst kändes de första tramptagen lite annorlunda jämfört med en vanlig cykel. Efter ett knappt varvs trampande skjuter elmotorn på, men man vänjer sig snabbt hur man ska handskas med cykeln, säger Sandra Cronmark, som applåderar satsningen på elcyklar.

-Ju mindre man använder bilen desto bättre, säger hon.

Fick instruktioner

Andreas Strandh visade Annbritt Carlsson, Gun Gottfridsson, Annika Ivarsson och Olle Lundqvist hur man ska hantera elcykeln.
På plats i Stadsparken instruerade tjänstemännen från teknik- och servicekontoret hur cykeln ska hanteras. Efter provturen med cykelfrågor bjöds på kaffe och kaka.

Fem av de nio elcyklarna ingår i cykelpoolen. Resterande tillhör socialtänsten. Poolcyklarna förvaras i Stadshusets garage och bokas digitalt. Vid varje uppställningsplats finns elanslutning och tillgång till cykelhjälm. Vid normal användning beräknas batterierna hålla för fyra-fem mils cyklande.

Bilpool

Samtidigt som elcyklarna introducerades drogs kommunens bilpool igång. Elva dieseldrivna fordon kan nu bokas digitalt. Med denna åtgärd räknar ekonomikontoret med ett resekostnaderna ska minska och att bilparken används effektivare. Hittills har nämligen kommunens bilar varit ”låsta” till respektive verksamhet. Med begränsad tillgång till fordonen har anställda istället använt egna bilar och tagit ut reseersättning för detta. Under 2009 låg denna utgift på 1,3 miljoner kronor.

 

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: DWO
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 15 augusti 2012