Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Fiber till Våxtorpsföretag

Tidig julklapp till logistikchef

Publicerad 08 februari 2012
Förstora bilden - Tommy_Sandberg_2012-01.jpg

Julklappen kom fort i år. En månad in på det nya året fick logistikchef Tommy Sandberg sin efterlängtade anslutning till fibernätet för datortratik.

Tommy Sandberg, logistikchef på Specma Hydraulic AB i Våxtorp, har redan fått årets julklapp, fiberanslutning till företaget.
- Jag var nära att göra vågen när jag från mitt kontorsfönster såg Svenska stadsnät dra in fiberkabel i bredbandsskåpet vid Industrigatan, säger han.

Med IT-driften i Göteborg, en allt igenom datoriserad produktionsapparat och centrallagret för företagets alla produkter förlagt till Våxtorp har datortrafiken via kopparkabel blivit allt mer frustrerande.

Platschef Claes Isaksson och svarvoperatör Adrian Stancu har länge väntat på snabbare datortrafik. - De långsamma svarstiderna blir en tidstjuv i produktionen. Vi tvingas vänta innan vi kan köra igång olika arbeten, säger svarvoperatören Adrian Stancu.

Men nu är det historia. I slutet av januari fick företaget fiberanslutning som en del av Laholms kommuns och Svenska stadsnäts satsning på fiberkabel i Våxtorps, Hishults och Veinge industriområde. För en halv miljon kronor dras fiberkabel för att förbättra företagens kommunikationsmöjligheter. Med en anslutningsavgift på 20 000 kronor får företagen helt andra möjligheter att konkurrera inom sina respektive branscher.

Fiber - ett måste

För Specma, som fördubblat sin arbetsstyrka sedan 2009 till 125 anställda, var fiberanslutning ett måste för företagets fortsatta utveckling. Platschefen Claes Isaksson har nog aldrig skrivit på ett avtal så snabbt som när Svenska stadsnät erbjöd anslutning till fibernätet.

- Svaret gick med vändande post. För vi var verkligen i stort behov av större bandbredd för att bli effektivare i alla led. Tillkomst av nya applikationer spär också på detta behov, säger han.

I Våxtorp tillverkar företaget alla sina hydrauliska kopplingar. Här sammansätts också kopplingar och slangar i olika dimensioner för direktleverans till Volvo Construction Equipment, det vill säga Volvos anläggningsfordon, samt till Kalmar Industries trucktillverkning i Lidhult. Dessutom har Specma förlagt sitt centrallager till Våxtorp med drygt 3 100 lagerplatser.

Med centrallagret förlagt till Våxtorp behövs snabb datortrafik understryker platschef Claes Isaksson.
Inte minst det kräver snabb datortrafik med korta svarstider om var artiklarna lagerhålls på de närmare tio meter höga lagerhyllorna. Ett annat exempel härpå är hanteringen av orderrader per månad. Som mest kan denna ligga på närmare 12 000.

 - Med de senaste årens snabba expansion och att all datortrafik numera driftas från Göteborg gagnas alla anställda i hela organisationen av fiberanslutningen, säger Claes Isaksson.

Kyla hindrade grävning

I Våxtorp lades totalt 1 500 meter fiber. I Hishult och Veinge rör det sig om cirka 800 meter på varje ort. På dessa orter får dock företagarna vänta på anslutning tills vintern är över. Kylan satte nämligen stopp för Svenska stadsnäts planerade grävningar.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 8 februari 2012