Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Filmvecka i Laholm

16.e filmveckan i Laholm

Publicerad 22 februari 2012

Magnus (Johan Glans), Ulfs fru (Klara Zimmergren), Jenny (Rachel Mohlin), Ulf (David Batra) och Frida (Vanna Rosenberg) ur en scen i "Kvarteret Skatan reser till Laholm". Foto: Jacob Jörgensen

Fredagen den 9 mars inleds Svenska filmdagarna i Laholm. För 16:e året visas svenska filmer på biograf Maxim under en hel vecka. På duken projiceras många omskrivna filmer men också lokala. För som vanligt är måndagen vikt för lokalt material från dåtid och nutid.

Biografägaren Mikael Bengtsson har laddat upp med en rad filmer som säkerligen kommer att fylla den mysiga salongen under flertalet visningar.

- Tänk om inte film fanns. Så mycket fattigare livet hade varit och så inskränkta vi hade varit i tänkande och bärare av åsikter. För att inte tala om antalet samtalsämnen. Inte hade de varit många, säger Mikael Bengtsson när han filosoferar över filmens betydelse för vår tillvaro.

Många bra filmer

Cineaster och något ljummare filmintresserade har verkligen något att se fram emot när filmveckan drar igång. För vad sägs om: ”Simon och Ekarna”, ”Kyss mig”, ”Play”, ”Apflickorna” och ”Jägarna 2”. Säkerligen kommer även den lokala filmkvällen att dra många besökare. Här är huvudnumret en dokumentärfilm från Vallberga mejeri.

Celebert besök väntar också under arrangemanget. Lördagen den 10 mars gästas Maxim av Richard Hobert och Rebecca Ferguson. Hans film, ”En enkel till Antibes”, belönades med en guldbagge till Sven-Bertil Taube för Bästa manliga huvudroll. I denna invigningsfilm spelar Rebecca Ferguson rollen som Taubes hemhjälp. Richard Hobert har även tidigare fått flera utmärkelser för sina produktioner, både som manusförfattare, producent och regissör. 2003 fick han Laholms filmpris för ”Alla Älskar Alice”, Hoberts hittills största publiksuccé.

Filmpriset, 10 000 kronor, delas ut på söndagen. Samma dag visas barnfilmen ”Hotell Gyllene Knorren” och på Teckningsmuseet står skapande och film på programmet för barn.

Filmmara

Liksom tidigare år arrangeras en filmmara. Under ett dygn, med start torsdags morgon, tävlar 10-15 lag från olika delar i länet i filmskapande. Samtidigt genomförs ett seminarium för kommunala och regionala politiker och tjänstemän om filmbranschens framtid i Halland.

Filmveckan avslutas den 16 mars med ”Kvarteret Skatan reser till Laholm”. Då finns även skådespelarna David Batra, Rachel Mohlin och Klara Zimmergren på plats i salongen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 22 februari 2012

Dokument

Länk