Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Fiskepremiär i Lagan

Höga förväntningar inför ny fiskesäsong

Publicerad 29 februari 2012
Förstora bilden - John-Erik-Derehed_2012-03.jpg

John-Erik Derehed, tillsynsman för fisket i Lagan, är en fena på att fiska.

Sex laxar i en laxask räcker inte. Förra året landades det så många som 3 500 laxar ur Lagan. Så nu när fiskesäsongen börjar igen är förväntningarna höga.

Den förste mars går startskottet för en ny säsong och tillsynsmannen för fisket i Laholm, John-Erik Derehed, har stora förhoppningar.

- Nu hoppas vi på en invasion av sportfiskare vid Lagan, säger han.

I början av säsongen är det främst havsöring som fiskas och i maj är det laxens tur att vandra uppåt i ån. För att öka chans till napp vid säsongens början rekommenderar John-Erik Derehed att man har ett tyngre drag på cirka 30 gram eftersom vattnet ännu är så pass kallt så att fiskarna håller sig nära botten.

- För att locka fiskarna just nu bör man satsa på ett drag eller en spinnfluga i orange, gult eller rött, säger han.

Långväga fiskare

Många av de fiskare som kommer till Lagan är danskar och speciellt vid högsäsongen i månadsskiftet september-oktober duggar det tätt med sportfiskare från andra länder. Något som John-Erik ser som positivt.

- Vi brukar ha en grupp danskar på 55 man som fiskar här. Då har de med sina fruar som handlar i staden under tiden som fiskarna håvas in, säger John-Erik.

För att fiska i Lagan krävs fiskekort, som kostar 1 000 kronor för ett helt år, vilket enligt tillsynsmannen är ett förmånligt pris jämfört med fiske på många andra håll i landet. Korten kan köpas på turistbyrån, Laholms Sportfiske eller på bensinstationerna Shell och Preem i Laholm. Så trots att laxarna ännu vilar fenorna så finns chansen att få en havsöring på kroken i Lagan.

Text och bild: Clara Bergenfelz

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 29 februari 2012