Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Folkhälsocentrum lockar

Folkhälocentrum lockar allt fler

Publicerad 20 januari 2012
Förstora bilden - Christer_Johansson_folkhalsa_2012.jpg

Christer Johansson har all anledning att vara glad. Allt fler väljer Folkhälsocentrum för sin friskvård.

Kalkylen sprack – åt rätt håll. När Folkhälsocentrum i Laholm satsade 1,2 miljoner kronor på ett badlandskap för småbarn beräknades investeringen öka antalet bad med cirka 1 000 per år. Det blev mångdubbelt fler och ökningen fortsätter. Under 2011 noterades 115 385 bad.

- Det är glädjande att så många kommer till oss. Med badlandskapet har vi fått barnfamiljer från Båstad, Halmstad, Falkenberg, Örkelljunga och Markaryd, säger Christer Johansson, avdelningschef på Folkhälsocentrum.

Inomhusbad finns förvisso på hemorterna, men de väljer Laholm för ”atmosfären, trevligt bemötande av vår duktiga personal och ett välsorterat fik”, uppger han. Genom olika marknadsföringsinsatser, bland annat via Radio Båstad och Magasin Laholm, har man gjort reklam för badanläggningen i Laholm.

Nära rekordåret

Om det är dessa eller andra insatser som gett effekt är svårt att mäta, men faktum är att tillströmningen av besökare blivit allt större. Rekordåret från 1990-talets mitt är inte långt borta. Då noterades närmare 120 000 badande under ett år. När statistiken från 2011 nyligen sammanställdes fattades knappt 5 000 bad till rekordnoteringen.

Badlandskap vände utvecklingen

Badlandskapet är mycket populärt bland barnen.

För några år sedan var emellertid utvecklingen den motsatta. 2008 låg antalet badande på drygt 97 000. Men så bestämde man sig för att satsa på ett badlandskap för småbarn och trenden vände, vilket också märks på intäkterna. På tre år har de ökat med cirka 700 000 kronor till närmare 3,8 miljoner kronor. När badlandskapet kom på plats ökade också öppethållandet för denna del av anläggningen. Så numera kommer familjer med småbarn redan på förmiddagarna.

- Efter en stunds badande samlas många på fiket som blivit en viktig social samvaro för föräldrarna och barnen, säger Christer Johansson.

1 300 i aktiviteter

Men givetvis är det inte enbart barnfamiljer som frekventerar anläggningen. Alla ålderskategorier söker sig hit, inte minst pensionärer till vattengympan. Under varje vecka deltar i genomsnitt 1 300 personer i simhallens många aktiviteter.

Laholms kommuns friskvårdskort, som erbjuds samtliga anställda, betyder också mycket för verksamheten.

- Kortet är en fantastisk möjlighet för de kommunanställda att ägna sig åt friskvård, inte minst med simhall och gym under samma tak. Intresset för att använda redskapen ökar hela tiden med påföljd att det ibland blir alltför trångt i gymmet. Större lokaler hade därför varit önskvärt, säger Christer Johansson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 20 januari 2012