Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Första julen i nytt Laholmshus

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Aldrig Laholm blev ändå Laholm

Publicerad 04 januari 2012
Förstora bilden - Glanninge_ungfamilj.jpg

Julen 2011 blev den första storhelgen som Johan Cederbrink och Rebecca Rosenberg, med dottern Clara, firade i sitt nya hus på Glänninge i Laholm.

Laholm var knappast förstahandsvalet när Johan Cederbrink och Rebecca Rosenberg funderade över långsiktig bostadsort.
- Aldrig Laholm, sa jag, berättar Rebecca.
Men så kom snart tvååriga Clara in i bilden och Laholm sågs med andra ögon. Nu bor familjen på Glänninge där de firade sin första jul i ett sprillans nytt hus.

- Som förälder får man andra värderingar. Vi ville att Clara skulle växa upp i ett hus med lagom stor trädgård, inte i vår dåvarande lägenhet i centrala Halmstad. När Clara föddes kunde vi inte heller utnyttja stadens olika faciliteter, berättar Johan och Rebecca.

Letade hus

Så de började leta hus. Först utanför Halmstad, där priserna var lägre än i de centrala delarna, och så småningom längre söderut, i Laholm. För Johan ett ganska oproblematiskt steg, född och uppvuxen i staden, men inte lika självklart för Rebecca. Att slå ner bopålarna i hemstaden Ystad var dock inte aktuellt eftersom de då hade fått söka nya jobb.

- Laholm och Ystad har dock en del gemensamt, bland annat en gammal oförstörd stadskärna, säger Rebecca.

Under sommaren 2010 bestämde de sig för Laholm. De tittade på ett flertal hus som var till försäljning men fastnade för ett nytt hus, som Gunnohus skulle bygga på Glänninge.

Den skånska karaktären med putsade väggar och med gavlar och tak som går i ett föll inte minst Rebecca på läppen. Hemkänslan från Ystad poppade upp. Samtidigt väntade tusentals beslut på paret. Husskalet varken kunde eller ville de göra något åt. De invändiga lösningarna hade de däremot stora möjlighet att påverka – och tog dem.

- Jämfört med ett monteringsfärdigt hus tog det förstås längre tid att få allt klart, men det ångrar vi inte, säger Johan.

Under en stor del av byggnadstiden var han föräldraledig och följde arbetet nästan dagligdags på plats. Till merparten av arbetet användes lokala hantverkare, något som Johan och Rebecca bedömde som viktigt för att få den kvalité på huset som de önskade.

- Lokala hantverkare tummar inte på kvalitén, resonerade vi. Resultatet talar för att det stämmer.

Träffades i Växjö

Johans väg tillbaka till Laholm har gått via Växjö och Halmstad. På Växjö universitet läste han kemi och biologi. Här träffade han också Rebecca, som läste engelska. Intresset för miljöfrågor fick honom att söka sig till högskolan i Halmstad och ett miljöinriktat program. Samtidigt började Rebecca läsa högskolans kultur- och kommunikationsprogram med konstvetenskaplig inriktning. Högskolan är fortfarande hennes dagliga miljö, men nu som anställd vid den internationella avdelningen där bland annat ansvaret för utbytesstudenter ligger på hennes bord.

Under några år jobbade Johan som inne- och uteförsäljare på ett flugfiskeföretag i Göteborg. Intresset för miljöfrågor förde emellertid honom tillbaks till högskolan i Halmstad och ett påbyggnadsprogram inom miljö- och hälsoskydd. Han fick praktik på Halmstads kommun och sedermera fast anställning på miljö- och hälsoskyddskontoret.

Under tiden som huset i Laholm byggdes utlyste Laholms kommun en tjänst på miljökontoret med inriktning mot enskilda avlopp. Tjänsten blev Johans. Och när han började på sitt nya jobb var det också klart med barnomsorgen. Ett stenkast från huset ligger nybyggda Glänninge förskola.

- Nu känns det helt rätt att bo i Laholm. Här trivs vi verkligen, säger de.

Och behöver de barnpassning finns Johans föräldrar på cykelavstånd. I Laholm blev det nära till allting.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 3HM
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 4 januari 2012