Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / "Gnistan" på bok- och biblioteksmässan

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

"Gnistan" spelades för stor mässpublik

Publicerad 30 september 2012
Förstora bilden - IMG_5738.jpg

Ett par scener från "Gnistan" spelades upp på bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

På bok- och biblioteksmässans sista dag stod delar av ensemblen i Laholms sommarspel på Region Hallands scen. Med sång- och dansnummer fäste de besökarnas uppmärksamhet på nästa års stora teateruppsättning i samband med 400-årsjubileét av freden i Knäred, ”Gnistan”.

- Det gick riktigt bra och det var kul att vara på mässan i Göteborg, där vi gavs chansen att nå ut till en bred publik, säger Monica Schramm i Laholms sommarspel.

Redan på torsdagen åkte hon till mässhallarna i Göteborg för att närmare studera scenen och dess förutsättningar för sång- och dansnumret. Ett inslag på cirka 20 minuter som kommer att ingå i den stora uppsättningen av ”Gnistan”.

- Med så mycket folk och allt brus i lokalerna valde vi sång- och dansnummer eftersom det lämpade sig bäst i sammanhanget, säger Monica.

Därför valde ensemblen sång- och dansnumret ”Hälsovårdsarmen” med avstamp i Lubbe Nordströms Lort-Sverige”. Det andra inslaget  var en sång som beskriver den ogifta kvinnans kärleksfulla väntan på sitt barn trots vetskapen om de problem som barn utom äktenskapet innebar förr i tiden. En stillsam och vacker visa i kontrast till den mer folklustiga "Hälsovårdsarmen".

Första uppförandet inför allmänheten väckte förstås nervositet i ensemblen. Aktörerna och Monica Schramm kände ändå att framförandet blev bra.

- När möjligheten gavs att medverka på Sveriges största mässa ville vi verkligen ta chansen. Knappast någon annanstans har vi möjlighet att nå så många. Nu hoppas jag också att vi väckt mångas intresse för föreställningen i Knäred.

Kultursatsning

Monica Schramm på bok- och biblioteksmässan.

På bok- och biblioteksmässan i Göteborg presenterade Monica Schramm nästa års stora teateruppsättning i Knäred, "Gnistan".

Ensemblens medverkan var också en del i Region Hallands kultursatsning med berättande som aktuellt tema. Berättandet, resonerar Monica Schramm, kan gestaltas på många olika sätt. Laholms sommarspel gör det på sitt sätt med en uppsättning vars historia speglar övergången från jordbruks- till industrisamhället. I ”Gnistan” står Sverige på tröskeln till modernismen.

Laholms sommarspel har alltsedan 1994 skildrat den sydhalländska bygden, antingen i stort format som exempelvis ”Kärleken, krigen och jorden”, ”Bues saga” och ”Ärtfeber” eller som stadsvandringar i Laholm. Med ”Gnistan” är det åter dags för en riktigt stor uppsättning med närmare 200 aktörer.

Välkomnar alla

Till några av rollerna kontrakteras professionella skådespelare. Därutöver finns många luckor att fylla för att gestalta olika figurer i handlingen. Monica Schramm öppnar därför famnen för alla som någon gång funderat på att medverka i en teateruppsättning. Nu ges chansen.

Laholms sommarspel har beställt  pjäsen av Martin Odd och sedan anlitat Björn Holmgren som regissör. Båda är anställa av Hallands bildningsförbund, som fått Region Hallands uppdrag att genomföra det ”Växthus” som regionen vill skapa. Tanken är att blivande kulturaktörer ska möta professionella utövare på sin väg mot ett framtida kulturyrke. Genom samarbetet mellan Laholms sommarspel och bildningsförbundet hamnar det första "Växthuset" I Laholm.

Handlingen byggs upp kring två ben; elektrifieringen och kvinnors roll vid 1900-talets början. När ingenjörskonstens män går i tankar om storskalig utbyggnad av vattenkraften i Lagan föds tre flickor i Laholm: en i ett välbärgat hem, en i ett fattigt och en blir ett hittebarn. Historien kretsar kring dessa kvinnoöden och hur de påverkas av modernismens begynnande roll i samhället. Vad drömmer de om när de börjar upptäcka vad elen kan betyda för dem. En dammsugare eller tvättmaskin i hemmet? Eller tror de att drömmarna endast uppfylls för en liten klick? Med kopplingar till Lubbe Nordströms bok Lort-Sverige gestaltas också de hygieniska villkoren för familjer vid denna tid.

Historisk plats

Spelplatsen blir Knäreds övre kraftverk. Ett naturligt val med tanke på att historien om elektrifieringen av södra Sverige har sitt ursprung kring denna plats. Under åren 1906-1910 lät Sydkraft bygga fyra kraftverk på initiativ av företagets vd August Schmitz. Sista stenen i denna storslagna satsning lades av kung Gustav V. Över tusen människor såg honom kliva ur den specialbyggda mahognybåten och ta stegen mot den plats vid kraftverket där kungen placerade slutstenenen med sina initialer.

Men det är inte enbart historien som fick Laholms sommarspel att förlägga uppsättningen till Knäreds övre kraftverk.

- Platsen är magisk. Här möts natur, arkitektur och ingenjörskonst. Lagans invallning i olika nivåer skapar också speciella möjligheter för scenuppsättningen. Bättre plats än denna finns inte för ”Gnistan”, säger Monica Schramm.

I mitten av juli 2013 går ridån upp för "Gnistan". Uppsättningen ges vid tolv tillfällen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 75F
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 30 september 2012