Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Indianbilder i Stadshuset

Indianbilder i Stadshuset

Publicerad 13 januari 2012

Indianhövdingen High Horse tagen 1890: Foto: John AndersonNågra av de cirka 1,3 miljoner svenskar som emigrerade till USA från 1800-talet till tidigt 1900-tal blev fotografer. En av dem var John Anderson, bördig från Vinberg utanför Falkenberg.
Nu visas hans bilder av siouxindianer från Rosebudreservatet i Syd Dakota på Stadshusgalleriet i Laholm.

Utställningen har gjorts av Claes-Håkan Jacobson och hans hustru Eva Anderson. Med ättlingar i USA och ett brinnande fotointresse började han 1984 leta i amerikanska arkiv efter bilder av svenskättade fotografer. Här dök John Anderson upp, Vinbergssonen som endast ett år gammal emigrerade till USA och efter ett ganska kringflackande liv bosatte sig i Nebraska. Som granne med siouxindianerna och deras reservat Rosebud i Syd Dakota började han fotografera dem. Han vann deras förtroende och efter ett tag flyttade han in i reservatet. Under sina 45 år där hamnade många på hans plåtar.

Så inte undra på att Claes-Håkan Jacobson blev eld och lågor när han fann bilderna i arkiven. Efter några års arbete med sammanställning av dessa, och en hel del forskning om människorna på bilderna, visades utställningen för första gången 1989. Sedan dess har den turnerat runt om i världen. Och nu är den alltså i Laholm, där den hänger till den 25 februari.

Under utställningstiden planeras en del aktiviteter som anknyter till indianernas kultur, bland annat ett program under sportlovsveckan, 20-26 februari.

Föreläsning i Knäred

Utställningen på Stadshusgalleriet kombineras med en föreläsning av Claes-Håkan Jacobson i Knäreds bygdegård, tisdagen den 17 januari klockan 19. Ortens föreläsningsförening har engagerat honom för att berätta mer om John Andersons bilder. Men också om en del andra svenskar som började fotografera i sitt nya hemland, däribland en Tjärbybo som dokumenterat guldruschen i Yukon i nordvästra Kanada.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 13 januari 2012

Länk