JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Kungen tackade nej

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Ingen kunglig glans över 400-årsjubileum

Publicerad 09 maj 2012

Det blir ingen kunglig glans vid invigningen av 400-årsjubileet av freden i Knäred den 20 januari 2013. På onsdagen kom beskedet från det svenska hovet. Varken kungen eller någon annan medlem av kungahuset har möjlighet att närvara vid arrangemanget.

Beskedet var en besvikelse för projektledaren Reino Jacobsson, som hade hoppats att kunglig närvaro skulle ge arrangemanget, som han uttrycker det, ”grädde på moset”.

Kommunstyrelsens ordförande Thomas Jönsson (M) beklagar också hovets beslut.

- Vi hoppades få kunglig glans över invigningen för att ge arrangemanget än större dignitet. Men efter det danska hovets nej för några veckor sedan var det inte ett helt oväntat besked. Nu får vi tänka om och plocka fram någon annan lämplig person som invigningstalare, säger kommunrådet.

Tidigt ute

Laholms kommun som arrangör kan knappast lastas för att ha varit sent ute med inbjudan till hoven i Sverige och Danmark. Ty redan i september respektive oktober 2010 bjöds kungahusen in till invigningen av jubileumsåret. Men det hjälpte uppenbarligen inte.

För några veckor sedan tackade drottning Margrethe nej till arrangemanget och nu ges samma besked från det svenska kungahuset. I ett brev till Laholms kommun skriver hovet:

”Kungen har tagit del av brevet (inbjudan från Laholms kommun, red:s anmärkning). Han har bett mig meddela att på grund av andra engagemang har dessvärre varken Han, eller någon annan medlem av Kungafamiljen, någon möjlighet att närvara vid arrangemanget.”

Brevet är undertecknat av hovmarskalk Kurt Svensson, som Reino Jacobsson träffat i Stockholm och korresponderat med vid ett flertal tillfällen. Han var också i kontakt med hovmarskalken efter drottning Margrethes besked.

Att det svenska kungahuset tackat nej tror han inte beror på att Laholms kommun och Knäred är alltför obetydliga platser för hovet.

- Det tilltänkta besöket hos oss var uppenbarligen inte förenligt med kungens många uppdrag. Möjligen inverkade också höstens kungabesök i Halland. Två besök i länet, med endast några månaders mellanrum, blev möjligen ett för mycket, resonerar projektledaren.

Ger inte upp

Thomas Jönsson har dock inte gett upp hoppet om kunglig glans i Knäred. Han har en plan B.

- Kanske kan vi få företrädare för hovet till avslutningsceremonin av jubileumsåret i slutet av augusti eller början av september 2013, säger han.

Dansk utrikesminister

Vem som ska nu ska inviga fredssemniariet i Knäred är alltså ovisst. Däremot gavs nyligen muntligt besked om vilka danskar som kommer att sitta i panelen. Sveriges utrikesminister, Carl Bildt, får den tidigare danske utrikesminstern Uffe Elleman-Jensen vid sin sida. Från grannen på andra sidan Öresund kommer också Anita Bay Bundegaard, som varit politiskt aktiv i Det radikale venstre och biståndsminister i Poul Nyrup Rasmussen regering. Numera är hon ordförande för Rädda barnen i Danmark.

Förutom Carl Bildt består den svenska delegationen av ambassadörerna Sven-Olof Peterson och Torbjörn Pettersson samt historikern Dick Harrison.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: BDJ
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 9 maj 2012