Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Kvinna på manliga domäner

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Moderatkvinna bryter manligt herravälde

Publicerad 30 augusti 2012

Margareta Bengtsson (M)Margareta Bengtsson (M) bryter den manliga hegemonin i servicenämnden. Som första kvinna greppar hon nu ordförandeklubban i nämnden. På tisdagens fullmäktigemöte tilldelades hon uppdraget efter partikollegan Kenneth Camitz, som avsagt sig posten på grund av ett nytt arbete.

Servicenämnden och dess föregångare har så kallade hårda frågor på sitt bord. Varför just män skulle vara bättre skickade att hantera spörsmål om bland annat gator, boende och fastigheter är svårt att svara på. Så har det i vart fall varit – tills nu.

Margareta Bengtsson är en erfaren politiker – från den mjuka sidan. Vård, omsorg och utbildning har länge varit hennes politikområden. Med sitt nya uppdrag ser hon möjligheter att blanda de politiska kulturerna. Folkhälsa är kanske inte något som direkt förknippas med servicenämndens verksamhet, men det gör Margareta.

- Att skapa trygga boendemiljöer och ny säkra cykelvägar är bestående folkhälsosatsningar som gagnar alla åldrar, säger hon.

Folkhälsofrågor är något hon länge engagerat sig i ibland annat som ordförande i Laholmsnämnden. Uppenbarligen är det en fråga hon kommer att ta med sig till sitt nya värv. Vilka övriga frågor som hon vill driva ligger hon dock lågt med.

- Jag har en hel del tankar om detta, men de får mogna med jobbet, säger hon.

Ödmjuk

Svaret ger en vink om hennes inställning till det nya uppdraget. Med stor ödmjukhet tar hon sig an förtroendet att leda nämnden.

En inställning som säkerligen påverkats av familjesituationen. Som mamma till två funktionshindrade döttrar har det ofta varit ”en kamp att få livet att fungera”. Hon har brottats med ”kantiga myndigheter som ofta satt sig på den enskilda människan”. Det var också denna kamp som väckte det politiska intresset. Hon tror på ansvar, frihet och stor valfrihet för den enskilda individen. Honnörsord som kanske främst förknippas med Moderaterna, vilket avgjorde partivalet.

Tog plats i socialnämnden

Sina första politiska uppdrag, ledamot i socialnämnden och ersättare i kommunfullmäktige, fick hon efter 1998 års val. Fyra år senare tog hon plats i barn- utbildningsnämnden, nuvarande barn- och ungdomsnämnden. Här har hon alltsedan dess haft en stol, och varit dess vice ordförande sedan valet 2006.

Listan över politiska uppdrag omfattar även Region Hallands verksamhet. Hon är ordförande i Laholmsnämnden och ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen samt regionfullmäktige.

Samtidigt som hon tar över klubban i servicenämnden lämnar hon sin plats i barn- och ungdomsnämnden till partikollegan Jonas Hellsten.

När hon inte sysslar med politik ägnar hon sin tid åt familjejordbruket i Mellby.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: URU
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 30 augusti 2012