Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Laholm fortfarande i topp

Laholm har fortfarande länets bästa företagsklimat

Publicerad 23 april 2012
Förstora bilden - Foretagsklimat_2012-04.jpg

Vad gör Laholms kommun till en av landets bästa företagskommuner? Den frågan ställde reportern på Radio Halland till Mikael Olsson, Mikael Kulanko, Marit Söderlund och Kjell Henriksson (med ryggen mot kameran).

Laholms kommun har fortfarande ett av landets bästa företagsklimat och det bästa i Halland. Förvisso tappade kommunen två placeringar – gick från femte till sjunde plats - i Svenskt Näringslivs årliga undersökning, men det var ändå tredje året i sträck som kommunen hamnade bland de tio främsta i landet.

- Placeringen visar att kommunen har en tydlig stabilitet i sin syn på näringslivsfrågorna och målmedvetna satsning på dessa, underströk företagaren Mikael Olsson, som också är ordförande i Offensiva Laholm.

Kommunens placering föregås alltid av en preliminär presentation av Svenskt Näringslivs regionchef Mikael Kulanko. I mitten av februari var han i Laholm och förespeglade då att en pallplats låg inom räckhåll.

- Ja, det föreföll troligt. Men då hade jag inte riktigt klart för mig att turerna kring Laholmshem skulle få ett så stort genomslag samt att tillgången på kompetent arbetskraft bedömdes som ett så stort problem, sa regionchefen i samband med måndagens presskonferens, där han redogjorde för det slutgiltiga resultatet och kommunernas ranking.

Jättekliv

Frågan om konkurrens med företag, tillgång till kompetent arbetskraft samt sjunkande siffror för antalet nystartade företag var de tre avgörande parametrar som drog ner resultatet. För flertalet övriga var dock resultat det motsatta. Och i en del fall togs jättekliv, där särskilt skolans attityd till företagande förbättrats med hela 44 placeringar. I denna fråga liksom service till företag, tillämpning av lagar och regler samt sammanfattande omdöme tillhör Laholms kommun de tio bästa i landet. Av totalt 18 parametrar har Laholms kommun förbättrat sitt resultat på tolv och klivit tillbaka på sex.

- Givetvis är det ett mycket bra resultat. Men visst, det är tufft att ligga på topp, sa Mikael Kulanko och tog till sportspråket i sin analys.

Stor samsyn

Den nationella undersökningen används också som ett av flera mått på företagsklimatet i stort. Av resultatet att döma är detta på väg ned. Jämfört med i fjol, då 22 av landets 290 kommuner hade ett högre snitt än 4.0 på samtliga parametrar, nådde 16 denna nivå i den senaste undersökningen, däribland Laholm. Kommunen utmärker sig också med en allt större samsyn mellan företagare och politiker på näringslivsfrågorna.

Enligt Mikael Kulanko är det en viktig framgångsfaktor. Går man i takt är det också lättare att flytta fram positionerna, med målet att bli än bättre, resonerade han.

Långvarig klättring

Alltsedan starten i slutet av 1990-talet har Laholms kommun klättrat stadigt på rankinglistan, från 173:e plats och nu till en sjunde. Vad är orsaken till denna resa?

På presskonferensen medverkade de två företagarna, Marit Söderlund och Mikael Olsson, och gav sin syn på saken.

- Det är lätt att bygga nätverk i Laholm, här finns en dynamisk företagskultur med ett ovanligt bra samarbetsklimat mellan företag och kommunen, sa Marit Söderlund och jämförde med erfarenheter från andra kommuner.

Mikael Olsson spädde på med väl utvecklade företagsträffar, där de nyligen införda lunchmötena blivit ytterligare en faktor som kan stärka kommunens näringsliv.

Policy kan ge pallplats

Vad fordras då för att bibehålla placeringen, och helst av allt, påbörja en ny klättring uppåt?

Mikael Kulanko framhöll särskilt att kommunen, i samarbete med företagen, arbetar fram en väl förankrad näringslivspolicy. Med en sådan i hand var han övertygad om att en pallplats ligger inom räckhåll. Det var också Mikael Olssons tydliga mål.

- Vi har en stabil ställning i toppen, så självklart måste vi våga sikta än högre, framhöll han.

 Tio-i-topplistan och N-kommunernas placering

Kommun20122011
Solna 1 1
Trosa 2 3
Vellinge 3 2
Sollentuna 4 4
Ängelholm 5 11
Danderyd 6 9
Laholm 7 5
Lidingö 8 34
Upplands Väsby 9 10
Habo 10 6
Kungsbacka 19 43
Falkenberg 34 30
Varberg 74 56
Halmstad 102 96
Hylte 187 172
Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 23 april 2012

Länk