Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Laholmsmässa i två dagar

Laholmsmässa i ny tappning

Publicerad 31 augusti 2012
Förstora bilden - Arne_Martensson_2012-8.jpg

Arne Mårtensson hoppas att årets lahomlsmäsa ska skapa många nya företagskontakter.

På fredagen öppnades den tionde upplagan av Laholmsmässan. Denna gång med ett tydligare företagsinriktat upplägg. Mässans första dag var därför helt vikt för företagare. I morgon, lördag, är allmänheten välkommen.
- Tanken är att mässan ska bli en god affär för företagarna. Att de träffas, utbyter erfarenheter och skaffar sig ny kunskap, säger mässansvarige Arne Mårtensson.

Månaderna före öppnandet upplevde Arne Mårtensson som ”ganska tröga”. ”Företagarna hängde knappast på låset för att få en plats.” Men när dagarna för öppnandet närmade sig ökade intresset väsentligt. Arne Mårtensson är nöjd med 115 utställare. Förvisso något färre jämfört med föregående upplaga, men han understryker att kvalitet är minst lika viktigt som kvantitet.

Förutom möjligheter att träffas under företagaredagen arrangerades också fyra seminarier som gavs tips och idéer till företagsutveckling. Grädde på moset blev kvällens paneldiskussion under temat ”Fördelar med att göra lokala affärer och nätverkande”.

Öppnade mässan

Elisabet Babic öppnade LaholmsmässanNär kaffebryggarna börjat puttra i montrarna, tidigt på fredagsförmiddagen, öppnade kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, Elisabet Babic (M), mässan. Liksom Arne Mårtensson poängterade hon behovet för företagare att träffas och bilda nätverk för att tillsammans bli starkare.

- Som företagare har man sällan den där extra tiden som behövs för att knyta nya kontakter, vilket i sin tur kan utveckla företaget. Därför tror jag att det är bra att vika en av mässdagarna för företagare, säger hon.

Rekryteringsmässa

Till Laholmsmässans senaste upplagor har också hört rekryteringsmässa. Arbetsförmedling, rekryterings- och bemanningsföretag samt Osbecksgymnasiet har varit på plats för att informera om utbildningsvägar, personalbehov idag och i framtiden, kompetensutveckling och karriärmöjligheter. Elisabeth Babic framhåller att även denna del är ett viktigt inslag i mässans strävan efter nätverksbyggande och informationsutbyte mellan företag och deras eventuella utbildningsbehov.

Därför är Osbecksgymnasiet på plats under båda mässdagarna, på fredagen med vuxenutbildningens utbud och på lördagen med information om utbildningsvägar för ungdomarna.

- På allmänhetens mässdag har ungdomarna goda möjligheter att få information om framtida yrkesvägar genom de många företag som finns på mässan. Och ju bättre bild de får av vilka yrken arbetsmarknaden efterfrågar desto säkrare kan deras val bli, säger hon.

Tillfälle att träffa företagare

Rebecka Lindell-Roos, studie- och yrkesvägledare på Osbecksgymnasiet, ser också rekryteringsmässan som en viktig del i skolans kontakter med näringslivet och dess behov av utbildningsinsatser.

- När nu en dag viks åt näringslivet skapas också utrymme för oss att gå runt och prata med företagare i kommunen och resonera om deras önskemål, säger hon.

God personalvård

Jenni Anna Gustafsson filmade Gabriella Pifrander i företagets monter.

Filmaren Jenni Anna Gustafsson dokumenterade Gabriella Pifrander i sin monter.

Kompetensutveckling och karriärmöjligheter i företagen är förvisso viktiga komponenter för att bibehålla personal. En av utställarna, Gabriella Pifrander, regionchef på coaching- och utbildningsföretaget Alphace, betonar att personalvård är en minst lika viktig del för ett framgångsrikt företag.

- Bra bemötande och regelbunden information till de anställda stärker också banden inom ett företag.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 31 augusti 2012