Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Medborgare delgav sina åsikter om kvarteret Hästen

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Medborgare delgav sina åsikter om kvarteret Hästen

Publicerad 17 juli 2012
Förstora bilden - hasten1_.jpg

Medborgare och besökare delgav sina åsikter gällande nybyggnationen kring kvarteret Hästen i centrala Laholm.

Planförslagen för nybyggnationen kring kvarteret Hästen i centrala Laholm visades i helgen upp på Laholms stadsfest där uppfattningarna mellan besökarna var skiftande. Nu skall synpunkterna sammanställas och bidra som underlag för en samlad bedömning.

Planförslagen som diskuterades under lördagen har i samråd med fastighetsägaren Staffan Pålsson och Laholmsarkitekten Lars Harrysson tagits fram av Fredblad arkiteker. Området, som i dagsläget är indelat i fem långsmala tomter, kommer istället att agera plats åt ett bostadsområde med lägenheter och butikslokaler.

- Byggnationen kommer innebära större utrymme för kommersiell verksamhet i centrum men även för bostäder. Genom att bygga inne i stan och på höjden kan vi spara den goda jorden som ligger kring Laholm, säger Ove Bengtsson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Staffan Pålsson menar att det kommer ta tid innan bygget startar och att det i dagsläget är upp till kommunen att finna vilket förslag som stämmer bäst överrens med de krav som ligger på ett sådant bygge. Bygget, menar han, kommer att vara indelat i tre etapper för att inte skapa oordning i centrum under byggtiden.

- Det är också viktigt att folk tar chansen att säga vad de tycker. Även om det är en utmaning att ha dessa åsikter att ta hänsyn till, säger Staffan Pålsson.

Planförslag som väcker åsikter

Av dessa åsikter fanns både positiva och negativa kring de båda förslagen. En som var positiv till det första förslaget, en sexvåningsbyggnad i tegel, var Gun-Britt Larsson.

- Jag tycker att byggnaderna inne i centrum ska hålla samma stil och det första förslaget tycker jag stämmer bäst överrens med de befintliga byggnaderna, säger hon.

Hans Johansson var en som tyckte det motsatta och föredrog det andra förslaget – en åtta våningar hög byggnad i ett ljust material.

- Först när jag såg byggnaden trodde jag att det var lantmännens silo. Men ju mer jag tittar på den ju mer gillar jag den. Ska det avvika så ska det avvika rejält, menar han.

Nu ska alla 370 inkomna åsikter läsas och gås igenom innan beslut tas i miljö- och byggnadsnämnden i augusti. Första spadtaget, beräknar Ove Bengtsson, kommer att tas först år 2014.

 

Text och bild: Clara Bergenfelz

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: B4Y
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 17 juli 2012