Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / "Miljömärkt" förskola

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Ängskulla fick Grön flagg

Publicerad 10 september 2012
Förstora bilden - Grön_flagg_2012-09nr1.jpg

Ragnhild Paulsson och Lotta Gustafsson hissade Grön flagg på Ängskulla förskola i Veinge.

Skottorpssskolan är inte längre ensam herre på täppan om att ha Grön Flagg i Laholms kommun. På måndagsförmiddagen hissades samma flagga på Ängskulla förskola i Veinge. Det firades stort. På gröngräset, runt flaggstången, samlades barnen, sjöng och serverades frukt från allehanda länder.

Grön flagg kan beskrivas som en slags miljömärkning. Den drivs av Foundation for Environmental Education (FEE) och är i Sverige kopplad till organisationen Håll Sverige Rent. Syftet är att tidigt fånga barns intresse för miljön.

Naturligt steg

På Ängskulla har personalen länge jobbat med att lära barnen tänka och handla på ett miljömässigt hållbart sätt. Förra höstens beslut att anmäla sig till naturskolan inom Håll Sverige Rent, med målet att få utmärkelsen Grön Flagg, kändes därför väldigt naturligt.

Barnen sjöng när Ängskulla firade Grön Flagg.

Firandet av Grön flagg gjordes rejält. Barnen sjöng och tittade upp mot flaggan som nu vajar över Ängskulla.

I den handlingsplan som förskolan skickade till Håll Sverige Rent beskrevs det tilltänkta upplägget. Här preciserades också temat: livsstil och hälsa.

- Att jobba med miljön är inte enbart att lära sig kompostera, det handlar också om livsstil. Att vara rädd om saker och komma bort från ett slit- och slängsamhälle. Lär man sig det från barnsben kan mycket förändras, säger de båda förskollärarna Lotta Gustafsson och Ragnhild Paulsson.

Utelekar

När flaggan hissats firade barnen med fruktklas.

När flaggan hissats firade barnen med fruktklas.

Med många utelekare och lekar med rörelse vävs också hälsoperspektiviet in i barnens vardag.
Deras delaktighet i satsningen på Grön flagg har också getts stort utrymme genom det miljöråd som bildats på förskolan. Här har barnen stort inflytande.

För en tid sedan fick en liten kille frågan om vad han tycker om att jobba med miljön. Han svarade ungefär så här:

”Mår man bra när man har kul, så tror jag också att Jorden mår bra när den har kul och vi tar hand om den.”

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: NB8
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 10 september 2012