Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Nytt kök på Lingården

Kök byggdes om för tolv miljoner

Publicerad 23 februari 2012
Förstora bilden - Kok_2012_nr1.jpg

Ann-Louise Cronqvist, Carina Bengtsson och Inger Nilsson visade sin nya arbetsplats för kökskolleger i kommunen.

Rejält ljusinsläpp och öppna ytor hör ett modernt kök till. Så det är inte det som känns lite annorlunda när man kliver in i det nya köket på Lingårdens servicehus i Laholm. Det är innerväggarnas fönsterpartier som ”sticker” ut. De ger en annorlunda rumskänsla och skapar kontakt mellan alla som arbetar i köket, oavsett vilket rum man jobbar i.

- Inför renoveringen och ombyggnaden av köket tänkte vi annorlunda. Vi ville bygga bort känslan av ”instängdhet” som uppstår med små slutna rum. Med fönster i innerväggarna skapas en annan helhet i köket, säger kostchef Eva Ahlgren.

Ombygganden har också resulterat i att flödet i köket förändrats. Alla arbetsmoment sker nu efter en ”linje” från varuintaget till färdig portion. Därmed kommer inte personalen i vägen för varandra och dessutom tillgodoses kraven på bästa möjliga livsmedelshantering.

Laholmshem äger fastigheten som rymmer köket. Förutom stora förändringar i de gamla lokalerna har dessa också byggts till med närmare 60 kvadratmeter, allt till en kostnad av cirka tolv miljoner kronor.

500 portioner per dag

Med större ytor och stora förändringar i hela tillagningskedjan har också kökets kapacitet utökats till att kunna laga närmare 500 portioner per dag. Och det är en väsentlig skillnad gentemot det gamla, som dimensionerades för drygt 150. Men antalet tillagade portioner per dag var ändå närmast dubbelt så stor.

- Nu förstår jag knappt hur vi klarade av att laga så mycket mat på så små utrymmen. Men så sprang vi också nästan om varandra och tvingades använda varje litet skrymsle för att klara uppgiften. Exempelvis gjordes ett städförråd om till frysrum, berättar Ann-Louise Cronqvist, köksansvarig på Lingården.

Inger Nilsson beskrev hur matbrickorna hanteras.
Nyligen visade hon tillsammans med Carina Bengtsson och Inger Nilsson sin nya arbetsplats för kolleger från andra kök i Laholms kommun. Givetvis är det mycket som skiljer arbetsplatsens utformning jämfört med de krav och normer som gällde när Lingården byggdes i mitten på 1980-talet, inte minst den ergonomiska delen.

Bättre utrustning skonar kroppen

- Ryggar och axlar frestas hårt i ett kök. Därför är det viktigt att arbetsmomenten utförs på ett så skonsamt sätt som möjligt för kroppen, säger Ann-Louise och visar två rejäla kärl med omrörare. I samma kärl som potatisen kokas görs även potatismos. Tidigare skedde det på två olika platser, vilket tvingade fram tunga lyft.

Lingårdens kök lagar middagsmat till boende i servicehuset, till personal i Stadshuset och på Lärcentrum, till några dagcentra i Laholm samt till gamla som har hemtjänst. Med det nya köket är tanken att samtliga dagcentra i Laholm ska få mat från Lingården. Kanske kommer även gamla som bor i servicehuset att erbjudas frukost och kvällsmat från köket.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 23 februari 2012