Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / "Operahus" i Stadsparken

Sydneys operahus i Laholms stadspark

Publicerad 27 augusti 2012
Förstora bilden - Scen_stadsparken_2012-08.jpg

Så här tänker sig tre designstudenter att scenen i Laholms stadspark skulle kunna se ut för att på bästa sätt smälta in i sin omgivning.

Laholms stadsparks förvandling är i det stora hela klar. Nya grönområden har utformats och invigningen, som hölls på Parkens dag under nationaldagen i år, blev en succé. I sommar har även tre studenter, som läst till arkitekter och industridesigner, formgivet ett förslag till ny scen i parken.

Förslaget som består av en bågformad konstruktion i trä, vilken för tankarna till operahuset i Sydney, är skapad för att fånga de naturliga detaljer som går igen i resterande delarna av parken. Scenförslaget är formgivet för att på bästa sätt ta tillvara ljudet så att framträdanden kan göras med minimal utrustning.

- Vi har haft kontakt med Mendel Kleiner, som är professor i akustik, för att få en så bra utformning av scenen som möjligt, säger Josefin Klintberg, student på Malmö högskola.

Limträbalkar

Scenkonstruktionen är uppbyggd med limträbalkar som är en relativt billig konstruktion som i rätt träslag får en fin patina.

- Våra tankar med att använda trä är att det är en naturlig del av parken, och när träet åldras kommer scenen att smälta in i sluttningen där den är placerad, säger Lukas Arvidsson, student på Chalmers i Göteborg.

För att öka tillgängligheten och användbarheten av läktarplatsen utformades även denna för att matcha scenförslaget. I en serpentinbana upp för läktarplatsen utformas en väg för att minska den branta känslan i sluttningen. Dessutom blir sittplatserna både smalare och bredare i sin form så att det även ska gå att ha med sig picknickfilt att sitta på.

- Vi ville skapa en mer informell känsla av läktarplatserna som passar en park. Vid mindre antal åskådare kan man lätt sprida ut sig så att du inte känner att det är så många tomma sittplatser, säger Moa Carlsson som läser till arkitekt på Chalmers i Göteborg.

Sommardesignkontoret

Lukas Arvidsson, Josefin Klintberg och Moa Carlsson har ritat ett förslag till utformning av scenen i Laholms stadspark.

Studenterna, som annars läser olika program på Malmö högskola och på Chalmers i Göteborg, har i sommar arbetat tillsammans i olika projekt där framtagning av ny scen i Laholms stadspark varit ett av dessa. Projekten har utgått från en kurs som kallas ”Sommardesignkontoret” dit studenter från hela Sverige får söka för att arbeta tillsammans i olika designprojekt. I år var designkontoret beläget i Halmstad vilket gav studenterna möjlighet att kika närmare på parken i Laholm.

Text och bild:
Clara Bergenfelz

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: N3Z
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 27 augusti 2012