Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Pärlfiske i Lagan

Skildrar pärlfisket med rakukeramik

Publicerad 11 september 2012
Förstora bilden - Raku_2012-09_nr1.jpg

Fram till slutet av september pågår Kerstin Törngren Linds utställning av rakukeramik med koppling till pärlfisket i Lagan.

Raku, en form av lågbränd keramik med ursprung i Japan, betyder glädje. Många var också de glädjescener som utspelades på Lagan i Laholm när det ”nappade” för flodpärlfiskarna .
När Laholmsbördiga Kerstin Törngren Lind nu ställer ut på Stadshusgalleriet i Laholm känns det som att hon försöker fånga samma känsla i sina keramiska krukor med anknytning till det gamla pärlfisket.

Kraftverket i Laholm togs i drift 1932. Efter det minskade pärlfisket radikalt i ån när musslornas miljö för att trivas och föröka sig blev allt färre. Decennier av intensivt pärlfiske bidrog också till att beståndet minskade. Fisket fortsatte dock, men i mycket begränsad omfattning. För att skydda beståndet i Lagan infördes totaltförbud för fisket 1961. Sedan 1994 är musslan fridlyst i hela Sverige.

Etsat sig fast

Rakubränt keramikkärl med musslor vid foten.Minnet av pärlfiskets storhetstid har för alltid etsat sig fast hos Kerstin Törngren Lind, inte minst genom mästerfiskaren Julius d´Aubugné. Han bodde på samma gård som Kerstin och hennes några år äldre syster. Det spädde på närheten till fisket, dess redskap och fångster.

Barndomsminnena väcktes till liv när hon läste en bokrecension om Sveriges historia. Genom sin keramiska uttrycksform satte hon sig för att gestalta denna epok. Men innan krukorna tog form läste hon in sig på pärlfisket och dess historia. Då upptäckte hon också det symbiotiska förhållandet mellan mussla och lax.

- 20 år gammal blir musslan könsmogen. Embryot till nya musslor, en slags cystor, fäster på laxens gälar innan de lossnar och hamnar på gynnsamma platser på åbottnen och växer vidare, förklarar Kerstin Törngren Lind.

"Berättarkrukor"

Bilden av fikande barn gav inspiration till dessa skulpturerade ansikten.Musslans pärlemorskimmer återger hon i sina rakubrända keramikkrukor. Några av dem kallar hon ”berättarkrukor” som gestaltar musslornas liv på bottnen. Hon har också skulpterat namnsatta ansikten med inspiration från en bild på pärlfiskande barn.

Denna och flera andra bilder från fiskeepoken som hänger på väggarna förstärker utställningen. Det gör också de redskap som användes i musseljakten. För denna del ansvarar Föreningen Gamla Laholm.

Föreläsning

Utställningen, som görs i samarbete med Laholms konstklubb, pågår fram till den 27 september. Samma dag föreläser vattenvårdsingenjör Per Ingvarsson på biblioteket i Laholm om musslorna.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 11 september 2012