JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Prisutdelning i fullmäktige / Delar på miljöpris

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Förskola och entreprenör får miljöpris

Andreas Johansson producerar energieffektiva sandwichelement till fastigheter. Med kärna av cellplast konstrueras, väggar, golv och tak.

Årets miljöpris delas mellan Ängskulla förskola i Veinge och Andreas Johansson, som driver företaget Seml AB. Förskolan uppmärksammas för sin långsiktiga miljösatsning, som i höstas gav dem Grön Flagg. Andreas Johansson prisas för sina energieffektiva byggelement i sandwichkonstruktion.

Genom miljöpriset vill kommunstyrelsen uppmärksamma engagemang och verksamheter som på olika sätt bidrar till att skapa ett miljövänligare samhälle. Alltsedan priset instiftades 1989 har det oftast tilldelats en pristagare. Men det har hänt förr att det delats, senast för tio år sedan då det gick till Inger och Kurt Persson i Körsveka, Knäred, och projektet Härliga Hjörnered.

Även i år hade kommunstyrelsen svårt att skilja de ”hetaste” kandidaterna och valde därför att dela på priset.

Rötter i examensarbete

Andreas Johanssons företag är sprunget ur examensarbetet vid Högskolan i Halmstad. För två år sedan tillverkande han självbärande takelement med kärna av cellplats på ömse sidor täckt av plåt. Jämfört med liknande produkter på marknaden var Johanssons konstruktion fri från genomföringar med oundvikliga köldbryggor. Den självbärande konstruktionen sparar också tid och i slutändan pengar. Element på sex-sju meter behöver nämligen endast två anläggningspunkter, taknock och yttervägg. Är elementen längre än så läggs så kallad sekundärbalk mellan gavlarna.

Startade eget

Med det akademiska livet bakom sig och sugen på att vidareutveckla sin produkt fann han emellertid ingen som kunde massproducera byggelementen. Då startade han eget. Ledig lokal fanns på Nyby industriområde i Laholm och nästan omgående kom beställningar. Den första gällde nytt tak på en fastighet vid Hästtorget i Laholm. Sedan dess har han levererat tak till ett bostadsområde i Höganäs, skidstugor i Branäs och ett tiovåningshus i Stockholm. Att såväl NCC som Skanska fått upp ögonen för Andreas Johanssons sandwichkonstruktion har betytt mycket för den snabba expansionen.

- Med hjälp av sandwichkonstruktionen kom taket till hyreslägenheterna snabbt på plats i Stockholm. Tid sparades samtidigt som husen kunde värmas mycket fortare jämfört med en traditionell takkonstruktion, berättar Andreas.

Principen i takkonstruktionen har han nu också överfört till väggar och golv. Byggmetoden ger energisnåla hus med bättre hushållning av landets samlade energitillgångar.

För närvarande tillverkas elementen i Halmstad eftersom företaget blev husvilla i Laholm. Inom ett år hoppas han dock kunna återvända till lämplig produktionslokal i staden.

Grön Flagg över Ängskulla

Lotta Gustafsson är en av flera förskollärare som jobbat för Grön flagg.

Lotta Gustafsson är en av flera förskollärare som lagt ner mycket tid för att uppnå "miljöcertifiering" för Ängskulla förskola i Veinge.

Sedan september vajar Grön Flagg över Ängskulla förskola i Veinge. Kommunens första förskola som getts denna miljösymbol. Ett erkännande som kommunstyrelsen lyfter fram genom miljöpriset.

- Jättekul att utmärkelsen hamnade hos oss. Och jag gläds både på personalens vägnar men allra mest på barnens. För de har verkligen anammat miljötänk i vardagen. De har blivit jätteduktiga på att återanvända material och ser möjligheterna till alternativa användningsområden. På så sätt kan vi komma bort från slit- och slängsamhället, säger Ragnhild Paulsson som tillsammans med Liselotte N Gustafsson arbetat målmedvetet för Grön Flagg.

Barnen lever i devisen ”mår Jorden bra så mår också människorna bra”, en inställning som spritt sig till alla på förskolan.

- Ja, vi försöker verkligen leva som vi lär. Miljöfrågorna vävs på ett naturligt sätt in i vardagen med mycket utomhusvistelse, berättar Ragnhild.

Motivering till miljöpriset

Så här lyder kommunstyrelsens motivering till miljöpriset:

Ängskulla förskola

  • har en miljöcertifierad handlingsplan för miljöarbetet på förskolan,
  • är en vägvisare för andra förskolor och skolor om systematiserat miljöarbete.

Andreas Johansson

  • är en innovativ konstruktör och företagsledare till ett företag som sänker energiförbrukningen i byggnader,
  • konstruerar, tillverkar och monterar energieffektiva byggelement,
  • verkar inom kommunens vision om hållbar tillväxt. Ungt företag som tagit till sig tankarna att effektiv miljöteknik är en framtidsbransch.
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 18 december 2012