JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Prisutdelning i fullmäktige / Förening över gränser

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Förening med 38 nationaliteter

Susanne Peter (sittande i blå tröja) är ordförande i "Laholm utan gränser" med 38 olika nationaliteter.

På drygt ett år har "Laholm utan gränser (LUG)" vuxit från ingenting till 300 medlemmar med 38 olika nationaliteter.
En bedrift som nu också uppmärksammas med ett kommunalt pris. Laholm utan gränser är Årets förening 2012.

- Jag kände inte till priset. Och om jag gjort det hade jag knappast räknat med att vi skulle ha kommit ifråga. I kommunen finnas ju så många föreningar, säger LUG:s ordförande Susanne Peter, som flyttade från Tyskland till Sverige 2007.

Vi träffas på Lärcentrum i Laholm, där hon läser engelska och datorkunskap. När vi går genom korridorerna hälsar hon glatt på studiekamraterna från ett antal länder, flertalet utomeuropeiska. Många av dem har hon redan värvat till sin förening, vars mål är att skapa nätverk mellan medlemmarna och mellan medlemmarna och det svenska samhället. Med jobb som det allt överskuggande målet och tydlig ledstjärna.

På frågan vad hon känner inför utmärkelsen, ler hon med hela ansiktet och svarar ”stor stolthet” och tillägger ” erkännande för det jobb vi lägger ner”.

Sjuder av verksamhet

Att det jobbats och jobbas frenetiskt i föreningen finns otaliga belägg för. Föreningen sjuder av verksamhet. Vad sägs exempelvis om barnpyssel, kinesisk dans, sticka och virka, pingis, kung fu, filmklubb, språkkurser, läsecirkel. Festival har också stått på programmet och för en tid sedan startades simundervisning i Laholms simhall. Flera av aktiviteterna har också fått stort genomslag i media, vilket också bidragit till att förhållandevis många kommuninvånare känner till föreningen. Kännedomen har också underlättat när föreningen vänt sig till företag, myndigheter, föreningar m m med förfrågan om studiebesök.

När nyanlända invandrare och flyktingar kommer till kommunen försöker LUG fånga dem på ett tidigt stadium. Svenskundervisningen för invandrare (sfi) på Lärcentrum blir då en naturlig kanal för presentation av föreningen och dess aktiviteter.

- Genom aktiviteterna försöker vi skapa kontakt mellan de olika invandrargrupperna och förståelse för varandras olikheter och bakgrund. På så sätt lär man känna varandra och nätverk uppstår, vilket underlättar den gemensamma anpassningen till sitt nya hemland, säger Susanne Peter.

Tre ben

"Laholm utan gränser" står på tre ben: idrott, sociala och kulturella aktiviteter samt yrkesliv. Det senare är det mest centrala – på sikt. Ty vad skapar bättre förutsättningar att komma in i det svenska samhället än ett arbete? Vägen dit kan förstås vara nog så trixig. Hjälp på vägen kan exempelvis vara att skaffa sig ett körkort. Föreningen hjälper därför till med teorin och ordnar enstaka övningskörningar.

- Vi konkurrerar inte med körskolorna. Istället försöker vi utveckla ett samarbete, säger Susanne Peter.

Blev ordförande

Liksom många andra kom även hon i kontakt med LUG genom sfi-undervisningen. Där träffande hon föreningens initiativtagare, Matthieu Kerleroux. För en tid sedan flyttade han tillbaks till Frankrike. Samtidigt stuvades det om i styrelsen och Susanne tog steget från att ha varit vice ordförande till att leda föreningen. Hon bor med sambo och två barn i Knäred men förlägger mycket av sin ”hemvist” till Lärcentrum. Studierna i engelska och datorkunskap kombinerar hon med lobbyverksamhet för LUG bland studiekamraterna.

- Föreningen är till för alla, givetvis också svenskar. Två av styrelseledamöterna är svenskar och så många som 30 procent av medlemmarna. Det betyder mycket för invandrarnas anpassning till och förståelse för hur det svenska samhället är uppbyggt, säger Susanne.

Nämndens motivering

Så här lyder kultur- och utvecklingsnämndens motiv till utnämningen - Årets förening:

"Med stort engagemang har Laholm utan gränser utvecklats genom allas våra olikheter, skapat mötesplatser och aktiviteter för en positiv mångkultur i hela Laholms kommun."

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 18 december 2012