Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Prisutdelning i fullmäktige / Kulturpris till Vardagsmuseum

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Vardagsmuseum får årets kulturpris

Förstora bilden - Jan_Ove_Margit_Nilsson_2012-12_nr1.jpg

Årets kulturpris går till makarna Jan Ove och Margit Nilsson, som driver Vardagsmuséet i Ålstorp.

Innanför dörren till ett av Vardagsmuseets många utrymmen står ett nytt kylskåp. Nytt så till vida att det nyligen kom på plats, men inte från produktionsbandet. Elektroluxskåpet från 1940-talet är ett av tiotusentals föremål i ett ständigt växande museum.

Inte långt därifrån, inhyst bland tvättgods, har makarna Margit och Jan Ove Nilsson baxat in en amerikansk tvättmaskin av märket Bendix, med ett kvitto från 1951 ovanpå maskinen. En liten detalj, kan det tyckas, men för makarna väl så viktig sådan. Kvittot är tidsförmedlaren till betraktaren.

Några dagar innan besöket på Gårstabergs gård i Ålstorp har kultursekreterare Thérèse Ehrenborg ringt och meddelat makarna att de tilldelats Laholms kommuns kulturpris.

- Beskedet överraskade oss eftersom vi varit nominerade tidigare men inte kommit ifråga. Så vi hade nästan gett upp hoppet, säger Margit Nilsson.

Belönade även tidigare

1970-talsrum på Vardagsmuseet i Ålstorp.Belöning för sin samlargärning har dock inte passerat oförmärkt genom åren. Hushållningssällskapet prisade makarna redan 2 000 genom att tilldela dem Folke Willstrands pris för bevarande av redskap och maskiner inom jordbruket. Sedan dess har mycket hänt på gården. Den allra största förändringen kom 2009, när det tidigare hönshuset gjordes om till ytterligare en utställningslokal på gården. Tusentals föremål som inte tidigare kunnat exponeras gavs plats på hyllor och golv. Trots det råder brist på utställningsytor.

- Plats saknas för det vi en gång började samla på, hästanspända jordbruksredskap, säger Jan Ove Nilsson, och blickar ut över det gamla hönshuset där inte en enda kvadratmeter är outnyttjad.

Ville berätta för barnen

Med makarnas flytt till gården 1972 väcktes intresset för gamla tiders bruk av marken. Framför allt för att visa och berätta för sina två barn om hur lantbruk bedrevs till långt in på 1900-talet. Genom kontakter och auktioner började Jan Ove samla på sig redskap. Men inte enbart för att ställa upp dem i någon skrubb. De skulle också vara i brukligt skick så att intresserade fick en verklig bild av hur redskapen fungerade på fälten. Och var de inte i sådant skick, reparerade Jan Ove dem.

- På den tiden var intresset svalt för gamla redskap. Och inte var det någon som sprang benen av sig för att få tag i gamla traktorer. För en spottstyver fick man mycket, berättar han.

Tanken att visa redskapen i bruk även för allmänheten ledde till att makarna 1990 arrangerade skördedag. Ett arrangemang som genomförts flera gånger sedan dess.

Lådor till Margit

Parallellt med Jan Oves samlande växte också Margits lådor med vardagsföremål och möbler från 1900-talet. Från släktingar och vänner transporterades grejer till gården i Ålstorp för tillfällig magasinering. Liksom Jan Ove brann Margit för att visa vardagliga föremål som använts i svenska hem. 1999 förverkligades drömmen. I ett av uthusen öppnade hon sitt Vardagsmuseum. I detta embryo till dagens museum har hon inrett sju tidstypiska rum från 1910-talet till 1970-talet. En titt in i rummen ger en snabb tidsresa med hög igenkänningsfaktor.

Förstasidan på Expressen när kriget i Europa var slut.I dag hyser Vardagsmuseet tiotusentals föremål, och fler blir det. Via auktionssidor på nätet köper Margit på sig än fler grejer och många som uppmärksammat museet lämnar ifrån sig saker. Bendix tvättmaskin och Elektrolux kylskåp fick hon exempelvis i höstas.

Samlandet är långtifrån nischat. Margit tar emot allt. Samtidigt har hon så mycket att visa inom vissa områden att hon då och då gör samlingsutställningar.

- Kommande sommar ska jag göra en utställning av alla mina sparbössor och rakdon, berättar hon, och visar på en överfylld hylla av gamla sparbössor bland annat från sparbankerna i södra Halland.

Motivering till priset

Så här lyder kultur- och utvecklingsnämndens motivering till årets kulturpris:

”Årets kulturpristagare har med stort engagemang under ett flertal år samlat bruksföremål från folkhemmet och företagsutveckling i bygden under 1900-talet och iordningställt föremålen till utställning och visning.”

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 18 december 2012