Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Polisinsatser under helgen

Långhelger ökar risken för brott

Publicerad 21 december 2012

Julen är främst familjens högtid. Några fridfulla dagar för att umgås och koppla av. Tyvärr blir det inte alltid så. Våld i nära relationer, som oftast drabbar kvinnor, är starkt förknippat med längre ledighet. Men långtifrån alla kvinnor gör anmälan. Högtiden förknippas också med bostadsinbrott. När julfirandet sker utanför det egna hemmet vädrar tjuven morgonluft.

Under kommande helger intensifierar därför Hallandspolisen sina informationsinsatser på dessa områden.

Våld i nära relationer kan förekomma i alla slags familjer, i alla former av nära relationer och i alla samhällsklasser.

- Särskilt högtider, som vi alla ser fram emot och hoppas ska bli trevliga, är en högrisktid för människor som lever i en relation där våld förekommer, säger Sólveig Bjarnadóttir, familjefridssamordnare inom socialtjänsten i Laholms kommun.

Bilden bekräftas av Jane Webrell, ställföreträdande rotelchef på Hallandspolisen. När folk är lediga ökar antalet anmälningar som rör denna typ av våld. Samtidigt är polisen angelägen om att få fler att våga göra anmälan. Den effekten nåddes när polisen för ett halvår sedan hade sin senaste kampanj kring våld i nära relationer.

Stort steg

- För många är steget till anmälan stort. Oftast intalar man sig att våldet ska upphöra, att det blir bättre framöver. Tyvärr blir det sällan så, snarare tvärtom. Många frågar sig också: Vad ska hända med barnen och hur blir det med ekonomin om anmälan görs, säger Jane Webrell.

Polisen hjälper drabbade genom att lotsa dem till kvinnojourer, socialtjänst och brottsofferjour. Och blir det rättsprocess av anmälan finns tillgång till målsägandebiträde.

Alltid välkomna

Sólveig Bjarnadóttir understryker att drabbade alltid är välkomna att ta kontakt med socialtjänsten i Laholm. Dagtid görs det via Laholms kommuns växel, 0430-150 00. På kvällar och helger kontaktas socialjouren via telefonnumret 112. Vid akut fara nås polisen på samma nummer.

- Tveka aldrig att ta kontakt med oss. Det finns hjälp att få, poängterar hon.

Tjuven tar inte julledigt

Polisens informationskampanj omfattar även bostadsinbrott. Inbrottstjuven tar nämligen inte julledigt. Därför är det viktigt att se över sitt skydd. Under senare tid förefaller detta ha blivit väsentligt bättre. Sedan november har antalet bostadsinbrott i Halland mer än halverats jämfört med förra året. I fjol anmäldes 204 fullbordade inbrott i villor, radhus eller lägenheter under årets två sista månader. Hittills i år har 89 bostadsinbrott anmälts under november och december.

Ökat tryck mot så kallade livsstilskriminella och organiserade inbrottstjuvar, fler tips från allmänheten och utbyggd grannsamverkan är några av polisens teorier bakom de fallande siffrorna.

– Minskningen är glädjande men varje inbrott är givetvis ett för mycket, säger Ingmar Nilja, ansvarig för Hallandspolisens brottsförebyggande arbete.

Ta hjälp av grannar

För att minska risken för bostadsinbrott rekommenderar han, förutom lås och larm, att bostaden ser bebodd ut även när man inte är hemma. Till exempel genom att grannar hjälps åt med att tömma brevlådan och skotta snö. Ett annat gott råd är att inte berätta på Facebook eller andra sociala medier om att man är bortrest.

På länkarna till höger informeras mer om polisens och Laholms kommuns arbete med våld i nära relationer samt brottsförebyggande insatser.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 20 december 2012