JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Simhallen stänger

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Simhallen stänger i två månader

Publicerad 04 juli 2012

-Så här ser det ut under bassänger, säger badmätare Andy Marshall och visar betongskärvor som släppt från bassängens underkant.

Sommartid håller simhallen i Laholm som regel stängt under ett par veckor för grundläggande rengörning. Innevarande sommar blir emellertid avbrottet avsevärt längre. År av läckage i den stora bassängen och mellanbassängen ska åtgärdas. Och det görs inte på några veckor. Under två månader är anläggningen stängd.

För ögat förefaller konditionen på mellanbassängen vara sämst. Under bassängen, i de bitvis trånga källarutrymmena, visar badmästare Andy Marshall hur det ser ut. Massor av betongskärvor från ovanliggande badbalja ligger på golvet, armeringsjärn är blottlagda och det droppar friskt från den läckande bassängen.

- Tyvärr är nog den stora bassängen i lika dålig kondition, säger avdelningschef Christer Johansson.

Bassänger töms

När badet stänger fredagen den 8 juli är det således slutbadat för två månader framåt. Så fort entrédörrens låsvred dragits åt vidtar arbetet. Första åtgärden blir att tömma samtliga bassänger på vatten, något som tar lite längre än att tappa 150 liter ur ett badkar. Fyra dagar närmare bestämt när kranarna öppnas för att frigöra 700 kubikmeter vatten. Därefter ska bassängerna torka rejält innan de förses med heltäckande pvc-duk, som också läggs i skvalprännor och en bit upp på omgivande golvytor. Det är vad som händer i och runt de båda bassängerna. Under dem väntar ett avsevärt större och svårare jobb. Betong ska bilas bort i delvis svårtillgängliga utrymmen där arbetarna inte kan gå raka. Hur lång tid detta tar vågar inte Christer Johansson ha någon uppfattning om. Men han understryker att denna del av restaureringen kan fortgå även när bassängerna på nytt vattenfyllts.

- Höstens verksamhet inleds således som planerat den 3 september, säger han.

Stort problem

Läckande bassänger är ett stort problem för anläggningar som byggdes under 1960- 1970- och 1980-talet. Det underströks inte minst på en konferens i Stockholm som Christer Johansson och Andy Marshall deltog i. En av föreläsare var Tommy Jacobsen från det tekniska institutet i Köpenhamn. Hans sakkunskap har tagits tillvara för simhallen. På plats i Laholm har han ingående studerat bassängernas kondition och sett till att kärnprover tagits på betongen. När bassängerna är tömda tas nya prov. Då behöver inte håltagaren vara lika lätt på handen för att undvika hål rakt igenom den cirka åtta centimeter tjocka betongen. Tvärtom. Nu vill man ha hela borrkärnan för att analysera materialets skick.

Allt vatten i simbassänger kloreras för att förebygga spridning av bakterier. Men det finns också en annan mindre bra egenskap i ämnet. Det löser upp betong. I simhallens källare syns resultatet.

För att ventilera och avfukta denna innan bilning tar vid av bassängernas undre betongskikt öppnas ett hål vid en av byggnadens källargavlar.

- Bilningen och sedan gjutningen kommer att ta sin tid. Och det får det göra, för det är ytterst viktigt att betongen är riktigt torr innan gjutning påbörjas. Det har inte minst Tommy Jacobsen påpekat, säger Christer Johansson.

Fyra miljoner kronor

Hela jobbet är kostnadsberäknat till fyra miljoner kronor, varav täckning med pvc-matta beräknas gå loss på 1,5 miljoner kronor.

Kalaset kostar ytterligare en slant om Christer Johanssons funderingar på att förse även den tio år gamla aktivitetsbassängen med heltäckande pvc-duk. Å andra sidan kan det vara en kostnadsbesparande insats på lång sikt för att undvika skador av den omfattning som nu ska åtgärdas.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: GMY
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 5 juli 2012