Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Skatten sänktes - och höjdes

Skatten sänktes - och höjdes

Publicerad 03 januari 2012

Vid årsskiftet höjdes den sammanlagda skatten för Region halland och Laholms kommun med 50 öre.Kommunalskatten i Laholms kommun sänktes vid årsskiftet med 20 öre till 20,58 kronor på varje intjänad hundralapp. Men det innebär inte att det blir några extra slantar i lönekuvertet eftersom skatten till Region Halland höjdes med 70 öre till 10,42 kronor. Summan av kardemumman blev således en skattehöjning med 50 öre till totalt 31 kronor.

Som kommuninvånare betalar man dels skatt till Laholms kommun dels skatt till Region Halland, tidigare Landstinget Halland. För dem som tjänar mer än 33 425 tillkommer dessutom statlig skatt.

Skatteväxling

Den 20-öriga sänkningen av kommunalskatten i Laholms kommun är en direkt följd av den skatteväxling som följde med Region Hallands övertagande av länets kollektivtrafik. Sedan årsskiftet är nämligen Region Halland regional myndighet för kollektivtrafiken.

Skattesänkningen i Laholms kommun ledde således till 20-örig höjning av skatten till Region Halland. Effekten kunde därmed ha blivit ett nollsummespel. Nu blev utgången en annan eftersom regionpolitikerna brottades med stigande kostnader för sjukvården. För att klara uppgiften höjdes skatteuttaget med 50 öre. Skatten till Region Halland steg därmed med totalt 70 öre till 10,42 kronor på varje intjänad hundralapp.

För invånarna i Laholms kommun innebär det att de från och med årsskiftet betalar 31 kronor i sammanlagd skatt till kommunen och Region Halland.

Varberg har lägst kommunalskatt

Regionens skattesats är givetvis densamma oavsett var i länet man bor. De kommunala skattesatserna är däremot olika. Varberg har länets lägsta kommunalskatt med 20,33 kronor, följt av Halmstad med 20,43 kronor. Laholm ligger trea med 20,58 kronor följt av Falkenberg som tar ut 21,10 kronor. Därefter följer Kungsbacka med 21,33 kronor och Hylte med 21,45 kronor.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 3 januari 2012

Länk