Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Snart slut för Lisa

Kritiska röster om Lisa

Publicerad 16 april 2012
Förstora bilden - DSC_0006.jpg

Ove Bengtsson (C), trea från vänster, var nyfiken på vad Vallbergaborna Nils-Erik Johansson, Gerd Nilsson och Anne Gemhagen tyckte om Lisa-projektet.

För tre år sedan drog Lisa-projektet igång. Nu sjunger det på slutversen och dags att summera insatserna. De var inte direkt överväldigande när ortsbor från Knäred och Vallberga nyligen träffades i Knäreds bygdegård.
- Visst har det gjorts en del, men mycket har stannat vid en pappersprodukt, sa Rolf Åkesson från Knäred.

Med målsättningen att utveckla landsbygden, öka inflyttningen, få fler engagerande och få igång ett nytänkade fick det delvis EU finansierade Lisa-projektet tre miljoner kronor till orterna Knäred, Hishult och Vallberga. Hela projektet, som omfattade 16 parter i Danmark, Sverige och Norge, förfogade över totalt 30 miljoner kronor.

Till de första så kallade mobiliseringsmötena kom mycket folk. Utifrån deltagarnas önskemål utarbetades lokala utvecklingsplaner för de tre orterna med inriktning på boende, näringsliv, och besöksnäring.

Klent resultat

Knäredsborna var inte odelat positiva till Lisa-projektet.
På mötet i Knäreds bygdegård – företrädare för Hishult saknades - ställdes planerna i relation till vad som hänt på orterna. Ganska lite, summerade deltagarna insatserna. Förvisso har nya hemsidor dragits igång, arrangerats en mycket populär trädgårdsrunda, genomförts fototävling och flera föreläsningar inom olika ämnen, men de påtagliga resultaten från planerna var blygsamma, hävdades det.

Landsbygdsutvecklare Reino Jacobsson och projektmedarbetare Kerstin Brantryd poängterade dock att ansvaret för att innehållet i planerna ska förverkligas i första hand är samhällsföreningarnas och byalagens. Men så stort ansvar ansåg sig inte ortsborna mäkta med.

- Vi kan orimligen genomföra så mycket på vår fritid. Kommunen måste ta sin del av detta, påpekade en i gruppen, vilket Ove Bengtsson (C) höll med om.

- Innehållet i utvecklingsplanerna bör skickas till respektive kommunal verksamhet, som tar ställning till åtgärderna och sedan återkommer till samhällsföreningarna och byalagen med förslag insatser, sa han.

Partikollegan Lorenz Pucher målade också upp bild av denna arbetsordning med landsbygdsutvecklaren som en ”viktig katalysator” mellan kommunen och byalagen.

Lisa gav fler campare

Har då Lisa gett påtaglig effekt och har projektet lett till nytänkande och metodutveckling som förutskickades i projektets huvudmål?

Knäredsbon Sven-Erik Vänneå ville veta om effekten kunde mätas på antal inflyttade samt positiv påverkan på näringslivet och besöksnäringen. Antalet gästnätter på campingen intill Flammabadet i Knäred har ökat, vilket innehavaren Helle Andersen i viss mån tillskrev Lisa-projektet.

Saknar nytänkande

Nytänkande och metodutvecklig, det var dock inget som Lorenz Pucher fått sig till livs. Han beskrev nytänkandet som ett ”kapitalt misslyckande”.

- Istället för att visualisera attraktivt bonde med hus och omgivningar med hjälp av digitala modeller ritades tomter och placerades skyltar med ”tomt till salu” på samma sätt som gjorts i decennier. Och någon metodutveckling för framtida arbete med landsbygden har inte åstadkommits, underströk han.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 16 april 2012