Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Sommarfrukostar vid Lagan

Sommarfrukostar med föreläsare

Publicerad 22 maj 2012
Förstora bilden - DSC_0204.jpg

Här är gruppen som ligger bakom sommarfrukostarna. Stående från vänster: Mikael Olsson, Roger Svahn, Reino Jacobsson, Jonnie Törneman och Nils Danred. Sittande från vänster: Monica Fransson, Christina Hartzell, Irene Andersson och Fredrik Swärdh.

I sommar får Laholm sina egna sommarpratare. Sex tidiga tisdagar i juli och början av augusti bjuds allmänheten på intresseväckande föreläsningar av helårs- och sommarboende i kommunen.

- Arrangemanget fyller två syften. Dels vill vi erbjuda något extra en tidig morgon i Laholm dels vill vi väcka intresse för Lagan och dess vackra omgivningar, säger kommunchef Nils Danred.

Valet av föreläsningsplatser föll sig därför naturligt, Gröna Hästen och fiskrökeriets däck med Lagan på mindre än ett stenkasts avstånd.

Vill "lyfta" Lagan

Åtskilliga städer med vattendrag i stadskärnan eller dess närhet lyfter på olika sätt fram vattnets dragningskraft. I Laholm har det varit lite si och så med detta. Visst, sportfiskarna har länge dragits till Sveriges bästa laxvatten, men den breda allmänheten far oftast förbi.

I fjol tog därför Laholms kommun initiativ till en laxpromenad längs Lagan från laxodlingen till fiskrökeriet.

- Lagan är i mångt och mycket en outnyttjad resurs. Därför satsar vi på olika arrangemang längs vattendraget. Sommarfrukostarna är ett led i denna marknadsföring och fler väntar, sade Nils Danred på tisdagens presskonferens.

Med Simrishamn som förebild – varje dag i juli hålls frukostföreläsningar vid hamnen – kläcktes idén i Offensiva Laholms handelsråd. Idén fick snabbt fäste. Banker, försäkringsbolag och en lokaltidning ställde upp som sponsorer. Och ganska snabbt fylldes listan av intressanta föreläsare, såväl helårsboende som sommarboende.

Jonas Hallberg inleder

Jonas Hallberg är först ut. Tisdagen den 3 juli står han på Gröna Hästens veranda. Kommande två tisdagsmorgnar, den 10 och 17 juli, kan allmänheten lyssna till Björn Hellberg och Johannes Brost samt Matilda och Linus Nilsson, som byggt upp en skola i Ssenyange i sydvästra Uganda. Här går 500 barn varav 300 är föräldralösa och bor på området.

Tisdagen den 24 juli flyttar arrangemanget till fiskrökeriet. Då berättar Sveriges ambassadör i Australien, Sven-Olof Petersson, om sitt diplomatliv. På tisdagen därpå, den 31 juli, upplåts estraden till Gull-Britt Jonasson, VD för Finja Betong, och Ingmarie Müller-Uri, som driver Skottorps slott och dess nystartade osttillverkning. Lars Danielsson, Sveriges ambassadör i Sydkorea, avslutar föreläsningsserien den 7 augusti.

Väl vald tid

Samtliga föreläsningar hålls klockan 8.30. Tiden är väl vald, anser Lennart Karlsson, som driver fiskrökeriet.

- Konkurrensen från andra arrangemang är minimal och tiden inkräktar knappast på lockande bad, resonerar han.

Biljetter kan köpas på Laholms turistbyrå eller på någon av restaurangerna. Arrangörerna hoppas på hundratalet besökare per föreläsning. Lennart Karlsson tror dock att det blir betydligt fler, kanske dubbelt så många.

- Det här kan bli riktigt bra, säger han och blickar ut över Lagan.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 22 maj 2012