Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Stadsparkens kreatör är borta

Stadsparkens skapare har avlidit

Publicerad 11 december 2012
Förstora bilden - Stadsparken_2009_7.jpg

Med Peter Gaunitz som kreatör har Stadsparken i Laholm blivit en blommande oas mitt i staden.

När delar av Stadsparken i Laholm skulle restaureras fick landskapsarkitekt Peter Gaunitz fria händer. På några år skapade han en park som rönt stor uppmärksamhet I trädgårdssverige.
Han fick dock aldrig fullfölja sitt storskaliga projekt. För en tid sedan avled han, 59 år gammal.

- Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Han betydde väldigt mycket för oss, och utan honom hade parken aldrig blivit vad den är i dag, säger Stefan Persson, parkansvarig inom Laholms kommun.

Än återstår en del planteringar som Peter Gaunitz skulle ha gestaltat, bland annat i den så kallade vilda skogen.

- Tyvärr vet vi inte hur han hade tänkt sig utformningen och vilka växter han ansåg lämpliga för platsen eftersom hans tankar aldrig kom på pränt. Nu får vi försöka tänka oss in i hur Peter ville forma området.

Telefonsamtal ändrade allt

Den del av Stadsparken i Laholm som tidigare genomkorsades av Västkustbanan var på väg att ges en traditionell gestaltning med dammar, buskar och träd. Ett telefonsamtal från Stefan Persson till sin forne lärare på Alnarp kastade allt över ända. Ett tänkt råd om växter i en damm ledde till att Peter Gaunitz fick hela uppdraget att utforma det gamla banvallsområdet. Aldrig tidigare hade han fått fria händer att gestalta ett så stort område. Med lösningar och val av växter som sällan ses i parker grep han sig an uppgiften med engagemang och smittande entusiasm.

Frösådde perenner

Första etappen påbörjades 2007, då savannen och woodland anlades – med frösådda perenna växter. Ett djärvt grepp med tanke på att perenna växter brukar sättas som plantor för att säkerställa att de tar sig. Med den förhållandevis gynnsamma klimatzonen i Laholm vågade Peter Gaunitz att fröså dem. På så sätt räckte pengarna längre – färdiga växter är avsevärt dyrare än frön - och fler planteringar kunde anläggas.

- Visst var det lite vanskligt. Men eftersom många av växterna kommer från Nordamerika, med ett klimat jämförbart med vårt, räknade vi med att det skulle gå vägen, säger Stefan Persson.

Botaniska trädgårdar

På parkenas dag  guidade Peter Gaunitz och berättade om de mpnga exotiska växterna i parken.

På Parkens dag guidade Peter Gaunitz och berättade om de många exoktiska växterna i parken.

Fjärilsängen, vårbacken, vilda skogen, djungelbäcken och trollskogen är också Peter Gaunitz verk. Han var alltid på plats när projekten tog sin början och följde dem noggrant. Och när Parkens dag arrangerades på försommaren i år guidade han runt i planteringarna, som i många fall endast kan ses i botaniska trädgårdar.

Stadsparken i Laholm var verkligen Peter Gaunitz skötebarn. I denna såg också programledaren för Gröna rum, Gunnel Carlsson, någonting riktigt stort i vardande. När hon invigde parken för några år sedan betraktade hon den som en given kandidat till titeln ”Årets vackraste park”, när hela området färdigställts och växterna getts några år att växa och breda ut sig.

Blir aldrig mätt

- Tyvärr fick Peter aldrig uppleva detta. Bortgången är en stor förlust för oss. När snön smält och vårblommorna börjar spira kommer tankarna osökt till Peters verk, och det han skapat för laholmare och alla besökare. En park som man aldrig kan se sig mätt på, säger Stefan Persson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 11 december 2012