Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Ungdomsforum - viktig kanal

Ungdomsforum - viktig kanal

Publicerad 05 juni 2012
Förstora bilden - Christian_Wahl_Izabella_EK_Casandra_Hallberg_2012-.jpg

Tillsammans med Izabella Ek och Casandra Hallberg försöker Christian Wahl (M) lösa en knivig övning i samarbetsförmåga.

- Ungdomsforum är en viktig kanal för att påverka vår vardag. Intresset från politikerna är också stort och äkta för att ta del av våra synpunkter och göra verkstad av dem. Oftast, i alla fall.

Emma Palm och Ellinor Fagerholm går sista året på Osbecksgymnasiet i Laholm. I två år har Emma varit aktiv i Ungdomsforum och Ellinor i ett. Tillsammans med representanter från högstadieskolorna i Laholm, Veinge och Våxtorp samlades de på måndagskvällen på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand. En årlig avslutning på Ungdomsforumets verksamhetsår med tunga politiska inslag i form av kommunfullmäktigeordföranden och ordföranden för Ungdomsforum, Christian Wahl, kommunstyrelsens ordförande Thomas Jönsson (M), kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Elisabet Babic (M), och ordföranden för styrgruppen kring barn och unga Jonas Hellsten (M). På plats fanns också kommunchef Nils Danred och Katarina von Sydow från polisen. Denna kväll ägnades dock inte så mycket åt aktuella ungdomsfrågor. Istället tränades förmågan till samarbete genom lättsamma lekar - med blandad framgång.

Fått gehör

Jonas Hellsten och Ellinor Fagerholm försöker lösa en av uppgifterna när Ungdomsforum avslutadesför läsåret.Bättre resultat tycker flera av ungdomarna att de uppnått i Ungdomsforum. Här har de fått gehör för sina frågor när dessa ventilerats med politikerna.

- Ja, de har lyssnat på oss och i flertalet fall hjälpt till med att gå från ord till handling, säger Emma Palm och Ellinor Fagerholm.

Och de är övertygade om att ungdomsfrågorna skulle få än större dignitet i kommunen om fler ungdomar engagerade sig. Men, säger de, en del av våra kompisar tror att ”det är mycket snack och lite verkstad” i Ungdomsforumet.

- Så är det inte. Det räcker dock inte att bara komma till något enstaka möte. Man måste ge verksamheten tid. Då ser man att något händer. Ny skejtramp är exempelvis en fråga som varit på tapeten i Ungdomsforumet, säger Emma och Ellinor.

På agendan har också stått feriearbete och IT-frågor.

Lika framgångsrik har dock inte gruppen varit i fråga om ny ljudutrustning till Osbecksgymnasiets aula.

- Här händer inget, tyvärr. Beklagligt nog med tanke på vilket lyft det skulle ge lokalen vid exempelvis föreläsningar och andra framträdanden.

Träffas fyra gånger

Representanterna i Ungdomsforumet träffas fyra gånger per läsår. Via träffarna tycker de att politikernas förståelse för ungdomarna och deras vardag ökat och vice versa. Ett led i detta har också varit ungdomarnas förslag att ”skugga” en politiker, och att de i sin tur kunnat ”skugga” en ungdom. En dag har någon följt sin ”motparts” fortspår.

- Skuggningen lärde oss mycket om politikerna och vad de sysslar med dagligdags, säger Emma och Ellinor.

Förutom de fyra träffarna i Ungdomsforumet hålls även Öppet ungdomsforum en gång per termin och en årlig ungdomskonferens. Politikerna är nämligen angelägna om att ungdomsfrågorna ska vara en viktig del av varumärket Laholms kommun.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 5 juni 2012