Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / 1600-talet i skolorna

Elever lärde om 1600-talet

Publicerad 10 april 2013
Förstora bilden - Lis_Erevall_2013_04.jpg

Lis Erevall berättade om 1600-talet för F-1elever i Vallbergaskolan.

Spända och nyfikna väntar F-1-eleverna i Vallbergaskolan på kvinnan från 1600-talet. ”Hur såg man ut på den där tiden?”, frågar en elev bänkkamraten. Svaret ges när Lis Erevall, klädd som en borgerlig kvinna från staden, kliver in i klassrummet. Med hätta på huvudet, väst och grön långkjol med rejält tilltagen ”ankstjärt” fångar hon allas ögon.

Under nästan en hel timma berättar hon om 1600-talet, utifrån barnens perspektiv. Andäktigt lyssnar de och ställer frågor. Funderar över de ständiga krigen och vem som startade dem. När dåtidens skönhetsideal lyfts fram via bilder på Ebba Brahe (Gustaf II Adolfs älskade som han aldrig fick) och hans hustru Maria Eleonora av Brandenburg närmast gapar de av förvåning. När dessutom Lis Erevall berättar att den svenske kungens gemål ansågs vara den vackraste kvinnan i Europa på sin tid, förstår de inte hur man tänkte på den tiden. Noppat hår i pannan, vitsminkat ansikte med kraftigt markerade runda ögon. Ingen i klassen ser henne som en skönhet. ”Skulle hon vara vacker”, viskar en liten grabb.

Skolorna satsar på fredsår

Lis Erevalls besök i Vallbergaskolan är en del av barn- och ungdomsnämndens många satsningar på 400-årsminnet av freden i Knäred. Skolorna i kommunen kan engagera Lis Erevall för att åskådliggöra livet på1600-talet. Förutom Vallbergaskolan har även Ahlaskolan, Ysbyskolan och Knäredsskolan nappat. Med bilder beskriver Lis 1600-talet och hur en del av dem symboliserade makt. Som exempelvis portträttmålningen av Englands drottning, Elisabeth I. Med broderade ögon och öron på klänningen åskådliggörs att hon hör och ser allt och med en orm på armen tillkännages att hon är både vis och klok.

Alla barn bar klänning

Barnen är förstås intresserade av hur de skulle ha varit klädda om de levt på 1600-talet. Att alla bar en slags klänning – kolt – förvånar dem. Men mycket av det barn och vuxna ägnar sig åt i dag, gjorde man även på 1600-talet. Många lekar finns kvar sedan denna tid, för att inte tala om sporter. Det spelades bandy, golf, tennis och badminton. Ringränning hör emellertid historien till såvida man inte ägnar sig åt tornerspel. Från hästryggen och i full galopp skulle riddaren med sin lans pricka en upphängd ring..

Lis Erevall berättar också om de segdragna förhandlingarna i Knäred om fred med danskarna. Barnen lyssnar, funderar och frågar sig varför krigen var så många under denna tid – och varför länder fortfarande skickar soldater mot varandra.

”Konstigt”, säger en liten flicka, som tycker att ingen borde ”kriga mot varandra”.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 10 april 2013