Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / 45 år som lärare

"Skolinstitution" går i pension

Publicerad 14 juni 2013
Förstora bilden - Rose-Marie_gustavsson_2013.jpg

Efter 45 år som lärare går Rose-Marie Gustavsson i pension.

45 år i barnens tjänst och ytterligare 15 i skolans värld. Men nu lämnar Rose-Marie Gustavsson för gott den miljö hon trampat alltsedan sin första skoldag, en sensommardag 1953 i Holmby skola, en dryg mil från Lund. Hon gör det med visst vemod, för skolan och sitt arbete har hon alltid tyckt om.
- Jag har alltid haft kul på jobbet, säger hon.

På Skottorpsskolan har hon varit en institution. Så har hon också jobbat på skolan i 40 år. Sista dagen på jobbet fick hon hedersuppdraget att hålla i avslutningen. Hon gjorde det på sitt sätt. Utan manus och längre funderingar på vad hon skulle säga.

- Sånt funkar inte för mig, förklarade hon när personalen samlades för fika efter ceremonin.

- Du gjorde det riktigt bra, lugnt och avslappnat. Det kändes att det var du, sade en av kollegerna.

Skottorpsskolans sexor gavs, som vanligt, en framträdande plats på avslutningsdagen.

Skottorpsskolans sexor gavs, som vanligt, en framträdande plats på avslutningsdagen.

Morfar fällde avgörandet

Att Skånetjejen blev lärare i södra Halland berodde på hennes morfar. Som nybakad lärare från utbildningen i Kristianstad sökte hon sina första jobb 1968. Valet stod mellan Hammenhög på Österlen och Hasslöv. Med släktingar i Hammenhög hade kanske ortens skola varit mest intressant. Men killen bodde i Lund. Att ta sig dit från Österlen vintertid var ibland omöjligt. Och kärleken drog. Så det blev Hasslöv – på morfars inrådan.

- Vi körde över åsen en vacker majdag när bokarna just slagit ut. På en bänk vid kyrkan i Hasslöv vilade vi ut efter resan från Skåne. Då sa min morfar ”här kommer du att trivas”. Så jag tog vikariatet på Hasslövsskolan, som då rymde närmare hundra barn i klasserna 1-7, berättar Rose-Marie.

Engagerad scout

Att tjänsten blev hennes berodde delvis, tror hon, på sitt engagemang i scoutrörelsen. Skolans rektor tyckte nämligen att byns barn och ungdomar behövde fritidsaktiviteter. Rose-Marie Gustavsson fyllde den uppgiften med bravur. Ett år efter sin anställning fanns en scoutrörelse på orten. Samtidigt inleddes traditionen med majbål, på vägen upp mot Brantekälla. Så firades vårens ankomst hemma i Holmby, så självklart borde det även göras i Hasslöv. När även kärleken från Lund landade i Hasslöv engagerade hon sig än mer i sin nya hemort och var bland annat med om starten av Hasslövs byalag i mitten av 1970-talet.

Långt till förändringens vindar

Efter fem års vikariat på olika skolor i nuvarande Laholms kommun fick hon en tjänst på Skottorpsskolan hösten 1973. Då var det ännu långt till förändringens vindar inom skolan.

- När klassrumsdörren stängdes släpptes ingen annan in. Dåtidens lärare vågade inte öppna dörren för någon, inte ens för en kollega, berättar Rose-Marie.

Förändringen för henne och kollegerna kom i början av 1990-talet. Med ny rektor på Skottorpsskolan omstöptes i grunden skolans arbetssätt. Åldersblandade klasser infördes, lärarna började jobba tillsammans i arbetslag och samarbete inleddes med förskolan. En tre hektar stor åkerbit i träda blev också ett viktigt inslag i den ”nya” skolan. Utegrupper bildades som bland annat anlade våtmark, skog, iordningställde amfiteater och byggde kojor.

- Än i dag är vår utomhusmiljö ett viktigt inslag i skolarbetet. För barnen och ungdomarna behöver också arbeta med händerna. Ensidig kunskapsinhämtning i lärosalarna tror jag nämligen inte på, säger Rose-Marie Gustavsson.

Därför är hon kritisk till de senaste årens nationella skolpolitik med, som hon anser, alltför mycket fokus på den gamla kunskapsskolan med betyg i de lägre åldrarna.

- Inte gagnas barn och ungdomar som har problem i skolan av detta. Ett icke godkänt betyg, leder det verkligen till att eleven jobbar hårdare? Knappast. Men självfallet är det viktigt för eleverna att känna till var de ligger i förhållande till uppsatta mål. Och det pratar vi med dem om vid flera tillfällen under läsåret, säger Rose-Marie.

Full agenda

Som pensionär vid 67-års ålder är agendan full av uppgifter. Hon ska hålla datorkurser för andra pensionärer, fullfölja arbetet med boken om Hasslöv och däremellan hinna med en och annan resa.

Och kanske kommer hon även trampa runt i skolkorridorer – ett tag till. Barnbarnen är skolmogna och Rose-Marie har fått förfrågan om hon vill bli klassmormor.

- Det skulle vara kul, för skolan är något visst.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 14 juni 2013