Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Befolkningsminskning

Lågkonjunktur fick kommunen att backa

Publicerad 21 februari 2013
Förstora bilden - Havsnära-boende_2012.jpg

Kusten är fortfarande den mest populära området att bo intill i Laholms kommun. Här ökar befolkningen stadigt.

Rådande lågkonjunktur och brist på lägenheter ledde till att befolkningstillväxten i Laholms kommun stannade av under 2012. Under fjolåret minskade befolkningen med tolv personer och därmed bor det 23 458 invånare i kommunen.

Därmed bröts en långvarig befolkningstillväxt som pågått oavbrutet sedan 1999. Då, i slutet på 1990-talet, var siffrorna än dystrare med tapp på närmare 100 personer årligen.

Då som nu var den främsta anledningen ihållande lågkonjunktur, som bland annat ledde till att många yngre kommuninvånare i högre grad började studera på högskolor och universitet. En annan följd av det svaga konjunkturläget var att få vågade satsa på att bygga egen villa.

- Nu upprepas mönstret. Kommunen saknar inflyttningsbara lägenheter och därmed skapas ingen rotation på bostadsmarknaden. De som vill sälja sina hus och stanna kvar i kommunen har ingenstans att flytta, säger planeringssekreterare Karl-Axel Jansson.

Tillfällig minskning

Men han tror att befolkningsminskningen blir högst tillfällig. Flera större byggprojekt drar snart igång. Det gäller bland annat 36 lägenheter i kvarteret Loket på gamla järnvägsområdet i Laholm. Byggherre är S Påhlsson Fastigheter AB.

Sett till kommunen i stort minskade befolkningen mest i inlandet, vilket följde ett mönster som varit förhärskande under 2000-talet. Största tappet noterades för Hasslöv-Våxtorps församling med ett minus på 44 personer. Hishullts församling minskade med 24 personer, Knäreds församling med 9 och Ränneslöv-Ysby med 4.

I motsatt riktning gick Veinge-Tjärby församling som ökade med 35 personer, Laholms församling med 30 personer och Skummeslövs församling med 4.

Kusten fortfarande populär

Sett till kommunens tätorter ökade Mellbystrand mest med 45 personer. Närmast därefter kom Skummeslövsstrand med 19 fler personer. Kommunens befolkningsmässiga kantring västerut blev därmed än tydligare.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 21 februari 2013