Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Bygger serviceboende

Längtar efter eget boende

Publicerad 26 november 2013
Förstora bilden - Magnus_Johanson_linda_Davodsson_Charlie_Rosen.jpg

Magnus Johansson tog hjälmen av för serviceboendet när han tillsammans med Charlie Rosén och Linda Davidsson tog det första spadtaget till sin lägenhet.

- Äntligen eget boende där man slipper berätta för någon vad man ska göra under dagen.
Charlie Rosén står på Slåttervägen i Laholm och tar tillsammans med Magnus Johansson och Linda Davidsson de första spadtagen till det första serviceboendet för funktionsnedsatta i Laholms kommun.

Längtan efter eget boende har de burit under flera år och skulle helst vilja flytta in omgående. En julklapp de aldrig skulle glömma. Riktigt så fort går det förstås inte att bygga nytt. Huset med sex lägenheter i två plan och gemensamhetsutrymmen som kök, matplats och samlingsrum beräknas vara inflyttningsklart i månadsskiftet augusti/september nästa år.

Men nu är bygget igång. Glädjen hos Charlie, Magnus och Linda var inte att ta miste på när de tillsammans grabbade tag i den treskaftade spaden och tryckte ner den i myllan för den symboliska byggstarten. Tillsammans med företrädare för beställaren Laholmshem, entreprenör och socialnämndens ordförande Mikael Kahlin (M) skålade de sedan i cider för 14-miljonersbygget.

Det skålades i cider när bygget av serviceboende för funktionsnedsatta påbörjades i Laholm.

Det bjöds på kaffe och skålades i cider när bygget av det första serviceboendet för funktionsnedsatta drogs igång.

Egen prägel

När bygget är klart flyttar de in i lägenheter på 45 kvadratmeter som de själva satt egen prägel på genom val av tapeter och färger.

- Så underbart det ska bli att få egen lägenhet och rå sig själv, säger Charlie som tycker att det är lite jobbigt att som nu alltid behöva berätta för personalen på gruppboendet vad man ska göra under dagen.

Skillnaden mellan gruppboende och serviceboende enligt LSS (Lagen om särskilt stöd) är just att det är ett mer självständigt boende med mindre bemanning. På sikt hoppas Mikael Kahlin att fastigheten kan drivas som ett föräldra- eller boendekooperativ snarlikt en bostadsrättsförening för att skapa större delaktighet för de boende. Till dess drivs den inom socialnämndens verksamhet.

Behövs fler

När Mikael Kahlin blickar framåt bedömer han att det behövs ytterligare en eller två fastigheter i Laholm med serviceboende enligt LSS.

Fastigheten på Slåttervägen är en träkonstruktion med skivor av högtryckslaminat som fasadbeklädnad. I enlighet med bygglagstiftningen för LSS-boende finns ett sprinklersystem i hela byggnaden.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 26 november 2013