JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Elever fick egen dator

Våxtorpselever först med egna datorer

Publicerad 14 januari 2013

Joel Nilsson och Julia Dahlström var förtjusta över att få egen dator.

För tre veckor sedan firade Elin Banestål julafton med sin familj. På måndagen repriserades firandet men då tillsammans med klass 7 B. Kommunens IT-enhet iklädde sig tomterollen när datorer delades ut till alla sjuor och åttor på Våxtorpsskolan.

- Tänk så länge jag väntat på detta. Nu blir skolarbetet lättare, roligare och snabbare, sa Elin och kramade sitt hårda paket.

Våxtorpseleverna var först med att få egen dator. Under innevarande vecka delas datorer också ut till sjuorna och åttorna på Veingskolan samt till eleverna på första och andra årskursen på Osbecksgymnasiet. Eleverna på Lagaholmsskolan i Laholm får dock vänta lite längre eftersom de ska ha Ipad, Apples surfplatta. Dessa är ännu inte färdiginstallerade.

Att Våxtorpseleverna var först ut berodde på att det var snabbast med att skriva på avtalet om egen dator. Nu får de ansvara för denna under sin högstadietid. Därefter erbjuds det att lösa ut den för en ”rimlig slant”, som Ove Bengtsson, IT-chef i kommunen, uttryckte det.

Slipper köa

Elin Banestål delade sin glädje med alla andra sjuor och åttor. Alla har de väntat på egen dator i skolan. Nu slipper de köa för att komma åt skolans datorer. Spilltiden försvinner varvid lektionerna blir effektivare, resonerade eleverna.

- Med egen dator går det mycket snabbare att skriva, att leta information och det känns också som om skolarbetet blir roligare, säger Joel Nilsson och Julia Dahlström, som snabbt kom igång med sina datorer.

Med hjälp av tidigare installerat trådlöst nätverk i skolan går det snabbt att komma ut på Internet för att söka information.

Undervisningen förändras

Egna datorer innebär också att undervisningen förändras. Hur, är dock för tidigt att säga.

- Lärarna har förberetts genom kommunens omfattande PIM-utbildning (praktisk IT- och mediekompetens) samt att samtliga pedagoger fått egen dator. Tillsammans med eleverna kommer nu lektionerna att utvecklas på ett sådant sätt att datorn blir ett naturligt inslag i skolarbetet. På samma sätt som datorn är det i arbetslivet. Med egen dator har elevernas skolgång närmat sig vuxenlivet, säger Margareta Sigurdhsson, vikarierande rektor på högstadiet.

Kristian Hanke hjälpte några av eleverna med att komma igång på datorerna.

Kristian Hanke hjälpte några av eleverna med att komma igång på datorerna.

I skolan sparar eleverna sina arbeten på servrar. Hemifrån kan de dock inte komma åt dessa. Kristian Hanke, IT-ansvarig på skolan, har funderat en del på hur detta kan lösas.

- Troligen kan klasserna bilda Facebook-grupper där eleverna lägger sina arbeten. Via dessa grupper kan jag också nå eleverna med instruktioner och arbetsmaterial, berättar han.

Helst ser han dock att kommunen skaffar sig en ”molntjänst”, som i princip fungerar som en Facebookgrupp.

Niorna blev utan

Alla var dock inte nöjda på Våxtorpsskolan. Niorna ville också ha egen dator. Barn- och ungdomsnämnden har dock beslutat att de inte kommer ifråga med endast en termin kvar på högstadiet.

Ove Bengtsson gav dem dock rådet att söka sig till Osbecksgymnasiet i Laholm. Börjar de på något av skolans program ingår egen dator.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 januari 2013