JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Företagsklimat i toppklass

Kommunen klättrar på rankinglista

Publicerad 23 april 2013

Sjätteplaceringen i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i landets kommuner gladde kommunstyrelsens vice ordförande Erling Cronqvist, regionchef Mikael Kulanko och kommunchef Nils Danred.

För fjärde året i följd ligger Laholms kommun på tio-i-topplistan i Svenskt Näringslivs bedömning av företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen lyckades dessutom klättra en plats – från sjunde till sjätte placering – med påföljd att avståndet till övriga halländska kommuner blev än större. I fjol skuggades laholmarna av Kungsbacka, i år är det Falkenberg som ligger närmast på en 22:a plats.

Med viss ängslan gick kommunens ledande politiker och tjänstemän till tisdagens presskonferens för presentation av den i särklass mest omtalade betygssättningen på företagsklimatet i landets kommuner. Sveriges kommuner och landsting gör förvisso liknande undersökning, men dess genomslag kan inte mätas med Svenskt Näringslivs.

- Visst känner man sig lite spänd inför dessa presskonferenser med allt tuffare konkurrens från övriga kommuner. Så visst var det lite pirrigt innan resultatet tillkännagavs, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Jönsson (M), som telefonledes informerades om resultatet.

Tårta lättade oron

Elisabet Babic och Kjell Henriksson festade på tårta.

Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Elisabet Babic (M) och det socialdemokratiska oppositionsrådet Kjell Henriksson festade på tårtan som Svenskt Näringsliv bjöd på.

Samma pirr kände kommunrådskollegan Erling Cronqvist (C), som tyckte sig ha fått indikationer på att kommunen möjligen skulle tappa någon placering. Oron släppte när Svenskt Näringslivs regionchef i Halland, Mikael Kulanko, bar in en rejäl gräddtårta.

- Grattis, från en redan stark position har ni klättrat ytterligare ett pinnhål. Sjätte bästa företagsklimat i landet, det är verkligen bra jobbat, sa han.

Än en gång tillhörde Laholms kommun toppskiktet, som domineras stort av Stockholmskommunerna. Regionen knep sex av de tio främsta platserna med Solna i topp.

Positiv attityd till företagande

Vad är då skälet till att Laholms kommun har ett så bra företagsklimat och befäster sin position? Enligt Mikael Kulanko handlar det till övervägande del om inställning till företagande: bland allmänhet, politiker, kommunala tjänstemän, media och skola. På samtliga parametrar är siffrorna överlag mycket höga.

- Att jobba med inställning till företagande tar tid. Det kräver långsiktighet, struktur och ihållighet. Här har Laholms kommun jobbat på ett föredömligt sätt, vilket ger resultat, säger Mikael Kulanko.

Särskilt imponerad är han av skolans inställning till företagande, nionde bästa i landet.

- Med denna positiva attityd skapas goda förutsättningar för etablering av framtida nya företag när ungdomarna lämnar skolans värld. De bär med sig en inställning som ger grogrund för nyföretagsamhet, säger regionchefen, som också passade på att ge Osbecksgymnasiet eloge för sin mångåriga verksamhet med UF-företag (ung företagsamhet).

Det socialdemokratiska oppositionsrådet, Kjell Henriksson, är också övertygad om att skolan är en viktig faktor för det framtida näringslivet i kommunen.

- Mycket har gjorts inom skolan, men jag tror att det samarbete som påbörjats mellan skolan och näringslivet kan utvecklas än mer. Därför ska det bli intressant att se effekten av den så kallade Osbecksmodellen.

Medveten satsning

Kommunchef Nils Danred bekräftar Mikael Kulankos analys att Laholms kommun medvetet satsat på att skapa en positiv attityd till företagande på alla nivåer.

- För tio år sedan bestämde vi oss för en långsiktig strategisk satsning på företagandet i kommunen. Vi låg på 173:e plats och ställde in oss på att klättra. Med täta dialoger med företagare, företagsträffar och företagsbesök har vi successivt skapat ett nätverk för att på bästa möjliga sätt ska tillgodose näringslivets behov, vilket i förlängningen är till gagn för den tillväxt kommunen behöver, säger kommunchefen.

Även Erling Cronqvist lyfter inställningen till företagande och den service kommunen ger näringslivet.

- Vi är måna om att ge så god service som möjligt till företagen. I Svenskt Näringslivs undersökning får vi ett kvitto på att vi verkligen lever upp till detta, säger han.

Många nya företag

Nyföretagsamheten fick sig en rejäl skjuts uppåt under förra året. Här klättrade Laholms kommun från 150:e till 104:e plats. Företagarnas syn på tillgången till kompetent arbetskraft har också förbättrats liksom deras uppfattning om kommunens inställning till att företag istället för offentlig verksamhet svarar för tjänsteproduktion.

Dåligt betyg till IT- och telenät

Allt är dock inte positivt i undersökningen. Inom vissa områden har kommunen tappat placeringar, och allra mest företagarnas syn på tillgång till ett bra tele- och IT-nät.

- Vi är medvetna om problemet. För en tid sedan tog vi därför initiativ till en träff med teleoperatörerna för att förbättra mobiltäckningen inom kommunen. Behovet av bredband i form av fiber blir också allt större. Förvisso finns fiber till alla industriområden och många företag har anslutit sig, men det behövs också fiber till hushållen. Eftersom många företag börjar i liten skala, och i en del fall i bostaden, blir snabba kommunikationslösningar inom bostadsområden och på landsbygden allt viktigare, säger Thomas Jönsson.

Tio-i-topplistan

1) Solna
2) Vellinge
3) Trosa
4) Nacka
5) Sollentuna
6) Laholm
7) Habo
8) Danderyd
9) Härryda
10) Sundbyberg

Så här placerade sig övriga Hallandskommuner:

Falkenberg (22), Kungsbacka (37), Varberg (60), Halmstad (110) och Hylte (160). Av Hallandskommunerna klättrade Hylte mest, 27 placeringar.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 23 april 2013