Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Fredsseminarium på film

Fredssemininarium på film och i dansk press

Publicerad 22 januari 2013

Uffe Ellemann-Jensen och Anita Bay Bundegaard gav fredsseminariet i Knäred stor spridning genom dansk rikspress. Med artiklar i Berlingske och Politiken gav de sin syn på freden i Knäred, dess effekter och dagens förhållande mellan de båda staterna.
Seminariet kan nu också ses i sin helhet via Youtube.

I Berlingske drar den förre danske utrikesministern paralleller för Östersjöhandeln efter freden i Knäred med dagens situation runt innanhavet. Freden blev förvisso inte särskilt varaktig men under den tid som kungarna lade ner vapnen fick handeln stor växtkraft. Samma effekt uppstod när länderna runt Östersjön vann inträde i EU, resonerar Uffe Ellemann-Jensen i sin artikel.

Anita Bay Bundegaard är kulturchef på Politiken. Från sin uppväxttid på Bornholm beskriver hon de dansk-svenska relationerna. Som bornholmare upplevdes Sverige mer pålitligt än den egna nationen – åtminstone när det gällde tillförlitligheten till väderprognoserna. Danska DMI, motsvarigheten till vårt SMHI, stod inte högt i kurs.

Klicka på länkarna till höger för att läsa artiklarna.

Med artiklar i svensk morgonpress, kvällspress och etermedia fick arrangemanget också stor spridning i hela Sverige. Expressen hade exempelvis en större artikel om freden i Knäred och dess historiska betydelse.

Seminariet filmades

Företrädare för Kulturskolan i Laholms kommun fanns på plats under hela fredsseminariet i Knäred och filmade arrangemanget. Respektive del i programmet har lagts ut på Youtube och kan ses genom att klicka på länkarna till höger.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 22 januari 2013