Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Gnistan på plats i Knäred

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Sommarteater vid sekelgammalt kraftverk

Publicerad 01 juli 2013
Förstora bilden - Brost_Knared.jpg

Johannes Brost har huvudrollen i Gnistan, som handlar om vattenkraftens utbyggnad i Lagan.

Vid Knäreds övre kraftverk reser sig nu två stora cirkustält. Gnistan är på plats. Därmed är repetitionerna inne i slutskedet. Scener gnuggas, förändras och i en del fall plockas bort. Huvudrollsinnehavaren, Johannes Brost, springer med manus i hand. Läser in sig, tar regi och växer allt mer in i sin roll som utropare.

Den 7 juli går ridån upp. Då ska alla scener och scenbyten sitta som smäck, som ett väloljat maskineri. I detta sammanhang känns dock metaforen, som turbin med generator och vatten som drivkraft, mer träffsäker. För det handlar om el - om gnistor.

Började i våras

Tidigt i våras började merparten av ensemblen repetera. Började läsa in sig på manus, hittade lämpliga kläder för sin roll och filade på repliker. På plats i Knäred har scenografin byggts upp. Bakom scenens vattenluckor far aktörerna fram och tillbaks. Byter kläder, kollar körschemat och memorerar när och från vilken "lucka" de ska in på scenen.

På åskådarplats sitter regissören Björn Holmgren. Registrerar, bryter av då och då, klockar scener och akter. Under nästa dags repetition kan mycket väl delar av en scen eller hela scener vara borttagna. Det är regissörens ”privilegium” för att skapa det flyt han vill se på scenen med rejäl studs åt handlingen.

- Varje akt bör inte vara mer än en timme, förklarar han när scener kortas ner eller görs om för att tidsschemat ska hållas.

Grävt i historiska arkiv

Gnistan sätts upp av Laholms sommarspel med Martin Odd som manusförfattare. Han har grävt djupt i de historiska arkiven för att ge en fängslande berättelse om vattenkraftens utbyggnad i Lagan. Vid förra skelskiftet fångade Knäred ingenjörernas intresse. Där fanns en enorm potential för att framställa och sprida el i södra Sverige. Men det är inte ingenjörerna som står i fokus. Handlingen kretsar kring tre flickor som föds år 1900. Genom dem skildras det moderna samhällets framväxt, men också flickornas öden som barn och vuxna.

Föreställningen hålls samman av utroparen Johannes Brost. Han bildar länken mellan dåtid och nutid i en historia som många upplevt.

Tolv föreställningar ger ensemblen under tiden 7- 20 juli med måndagar som spelledig dag. Biljetter kan köpas på Ticnet eller på Laholms sparbanks kontor i Laholm, Knäred och Våxtorp.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: JL8
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 1 juli 2013