Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Halland toppar bältesanvändningen

Halland toppar bältesanvändningen

Publicerad 14 november 2013

Bilisterna i Halland är bäst i Sverige på att använda bilbälte i tätorterna. 98,6 procent är bältade. Bland de halländska kommunerna är bältesanvändningen allra bäst i Halmstad, 99,6 procent använder bilbältet. Laholm är tredje bäst i länet med 98,5 procent.

Mätningen har gjorts av NTF och omfattar samtliga 290 kommuner i landet. Halland står verkligen i en klass för sig, för det skiljer ganska mycket till tvåan, Jönköpings län med 95,9 procent.

- Att hallänningarna tillhör de med högst bältesanvändning är glädjande, säger Inge Engkvist verksamhetschef på NTF Halland.

Flera år

Organisationen har under flera år mätt bilbältesanvändningen med ett entydigt resultat, oavsett kommun är det allt färre som åker obältade. Men skillnaden mellan botten och toppen är stor. I norrländska Pajala är det endast 71,2 procent som ”kopplar” sig.

Sämst på att använda bilbältet i Halland är Kungsbacka med 97,2 procent. Därefter kommer Varberg med 98,3 procent, Falkenberg med 98,4 procent, Laholm med 98,5 procent, Hylte med 99,4 procent och Halmstad som bäst i klassen med 99,6 procent.

NTF:s Inge Engkvist hoppas att den totalt sett positiva utvecklingen fortsätter.

- Vid kommande mätningar hoppas jag att vi slipper se någon biltrafikant som färdas obältad. För vi vet att trepunktsbältet minskar risken att skadas svårt vid en kollision med över 50 procent, säger han.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 14 november 2013