Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Historiska skyltar i Knäred

Skyltar berättar Knäreds historia

Publicerad 08 maj 2013
Förstora bilden - DSC_0527.jpg

Willy Lindström, Roland Andréasson, Lis Erevall och Reino Jacobsson intill den nya skylten vid fredsstenen i Sjöared

Knäred är en bygd rik på historia. Nu berättas den också för den breda allmänheten. På informativa skyltar, illustrerade med olika händelser från orten, skildras historien på två rejäla plåttavlor vid torget i Knäred och en vid fredsmonumentet i Sjöared.
På onsdagen invigdes de av företrädare för Laholms kommun, Hallands länsmuséer och länsstyrelsen.

Ceremonin inleddes i Sjöared, den plats där Sverige och Danmark slöt fred 1613. Med pompa och ståt restes det flera meter höga fredsmonumentet 1925 av Hallands länsmuséer. Landshövdingen var där liksom hundratals intresserade.

Vad som hände under det tvååriga Kalmarkriget och Knäreds roll i detta fick man dock inte så mycket information om. Nu får man sig mycket mer till livs vid ett besök. Alldeles intill det mäktiga monumentet har placerats en vackert utformad, illustrativ tavla som berättar om kriget och fredsförhandlingarna i Knäred. Historikern Jens Lerbom och Knäredsprofilen Roland Andréasson har tillsammans utformat texterna medan Willy Lindström svarat för formgivning och illustrationer. Samma grupp har arbetat med skyltarna vid torget i Knäred.

 Att tavlorna kommit på plats i år är en direkt följd av 400-årsfirandet av fredsslutet.

Historisk betydelse

I sitt invigningstal erinrade kommunstyrelsens ordförande Thomas Jönsson (M) om platsens historiska betydelse. Samtidigt poängterade han hur viktigt det är att lyfta fram vår bygds historia, som i detta fall är mycket mer än en lokal händelse. För freden i Knäred var av stor internationell betydelse och ledde till att Sverige året efter öppnade sin första ambassad med säte i holländska Haag. En direkt följd av att Sverige tvingades låna pengar i Holland för att betala delar av krigsskadeståndet till Danmark.

Gunnel Bengtsson (C), ordförande för Hallands länsmuséer, betonade också vikten av att sprida bygdens och Hallands historiska arv.

- Det är angeläget att vi tillsammans berättar om bygden. Och under detta jubileumsår har vi goda möjligheter att lyfta vårt arv och göra det intressant långt utanför länsgränsen, sade hon, och blickade söderut, mot Danmark.

 Knäredsfred gav länsstyrelsejobb

Som siste man på talarlistan klev länsantikvarie Hans Bergfast upp på en närbelägen sten. Utan freden i Knäred hade han förmodligen inte haft sin nuvarande tjänst, konstaterade han, och knöt an till historikern Dick Harrisons slutsatser om effekterna av freden. Staten behövde kontrollorgan i alla landsändar och inrättade länsstyrelserna.

Runt de två historiska skyltarna vid torget i Knäred återsamlades skaran tillsammans med en hel del Knäredsbor. En av skyltarna berättar utförligt om freden, den andra beskriver ortens historia. Som exempelvis när kyrkan rasade på invigningsdagen 1849, bygget av Knäreds övre kraftverk och när det första tåget stannade vid stationshuset.

Förtjusta Knäredsbor

Kommunrådet Erling Cronqvist (C), Agnes Bäckman och Ingrid Åkesson

Kommunrådet Erling Cronqvist (C), Agnes Bäckman och Ingrid Åkesson var mycket förtjusta över tavlorna och vad som berättas på dem. 

 Och tavlorna uppskattades. Agnes Bäckman var närmast lyrisk.

- De är verkligen tjusiga. Något som vi ska vara stolta över och förhoppningsvis även väcka många besökares intresse, sade hon.

 Region Halland, länsstyrelsen och Laholms kommun har tillsammans finansierat tavlorna som kostat runt 120 000 kronor.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 8 maj 2013