JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Kökspris firades med äpplekaka

Kökspris firades med äpplekaka

Publicerad 11 november 2013

Eleverna serverade äpplekaka med vaniljsås när Lagaholmskolan firande att köket utnämnts till Hallands bästa skolrestaurang.

Personalen i Lagaholmsskolans kök i Laholm har fått stor uppmärksamhet för utnämningen ”Hallands bästa skolrestaurang”. På måndagen bjöd de tillbaks. Eleverna på skolan och närbelägna Osbecksgymnasiet serverades äpplekaka med vaniljsås.

- Eleverna är våra dagliga gäster och nu ville vi fira med dem, säger köksansvariga Ann Stranne.

Med elevernas hjälp serverades efterrätten, som krävde 240 ägg, och lite andra ingredienser. I två omgångar om cirka 18 bleck (långpanna modell större) per gång gräddades anrättningen som få, om någon, valde bort. För eleverna vet att det personalen gör iordning det smakar alltid riktigt bra.

Stort engagemang

Thomas Jönsson överlämnade en blomma till kökspersonalen. På bilden ses Katri Karlsson, Malin Olsen, Ann Stranne och Sultanije Beharami.

Thomas Jönsson överlämnade en blomma till köksansvariga Anna Stranne. På bilden ses också Katri Karlsson, Malin Olsen och Sultanije Beharami.

Inför en fullsatt matsal fick också personalen ytterligare uppmärksamhet när kommunstyrelsens ordförande, Thomas Jönsson (M), överlämnade en blomma till kökspersonalen.

Han poängterade att kökspersonalens engagemang är en viktig del i att eleverna trivs och mår bra på sin skola.

- Bra mat bidrar till att ungdomarna orkar med skolarbetet.

På plats var också servicenämndens ordförande, Margareta Bengtsson (M). På frågan varför hon tror att köket utsetts till Hallands bästa skolrestaurang nämner hon bra råvaror, engagerad personal och elevinflytande över matsedeln.

- Sammantaget bidrar det till kvalitén på det som serveras. Och att eleverna gillar maten visare inte minst det faktum att 92 procent av dem äter regelbundet på skolan, säger hon.

Överraskar ofta

Att engagemanget och uppfinningsrikedomen är stor för att överraska de dagliga gästerna är också omvittnat. På kanelbullens dag serverades, ja just det, kanelbullar. Dock inte de traditionellt runda. Till det hade inte tiden räckt till. Bullarna gräddades istället på bleck och skars i fyrkantiga rutor. Formen skilde men smaken var inte att ta miste på.

Kommunens största kök

Lagaholmsskolans kök är Laholms kommuns största med tillagning av närmare 1 400 portioner per dag. Av dessa är inte mindre än 200 specialkost, och det är resurskrävande. Två anställda avsätts dagligen för att iordningställa dessa tallrikar.

Ibland hävdas det att kvalitén får stryka på foten när enheterna blir alltför stora. Lagaholmsskolans utnämning till Hallands bästa skolrestaurang visar att det inte är ristat i sten.

- Maten är alltid bra och ofta har vi en alternativrätt att välja på. Dessutom har vi en salladsbuffé som är riktigt tilltalande, säger sjuorna Linnea Stenberg-Larsson och Karin Trydell.

Fler efterrätter?

Utnämningen till Hallands bästa skolrestaurang kan möjligen bli än ”finare”. Tankar finns nämligen, uppger Eva Ahlgren avdelningschef inom kostverksamheten, att anmäla Lagaholmsskolan till tävlingen SM i skolmat. Tar köket hem den titeln, ja då väntar säkerligen nya välsmakande efterrätter.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 november 2013