Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Laholm kan bli årets fiberkommun

Laholm kan bli årets fiberkommun

Publicerad 25 januari 2013

Laholm är en av åtta kommuner som tävlar om titeln Årets fiberkommun. Det är tredje året som utmärkelsen delas ut av Skanova, ett bolag inom Telia Sonera koncernen. Förra året kammade Sunne i Värmland hem segern.

- Det är verkligen roligt att vi uppmärksammas på detta sätt. Under flera år har vi arbetat på ett strukturerat sätt för att åstadkomma en bra kommunikationslösning för samtliga kommuninvånare, säger Ove Bengtsson, IT-chef i Laholms kommun.

I Skanovas motivering understryks att en väl utvecklad IT-infrastruktur är en framgångsfaktor för att attrahera medborgare och näringsliv. Det konstateras också att Laholm har en uttalad ambition att vara en attraktiv kommun för företagande. God fiberinfrastruktur har varit en framgångsfaktor för att göra det möjligt.

Stor vikt har lagts på att ha väl utbyggd fiber i industriområdena men även åtkomlig för företag på landsbygden. Arbetet har drivits i samarbete mellan kommunen och privata aktörer för att nå regeringens bredbandsmål. Sedan starten har fiberfrågan tidigt haft god politisk förankring i Laholms kommun som hjälpt till med samordning av byalag och bredbandsföreningar för att så många som möjligt skall få tillgång till snabb kommunikationslösning.

Fiber till alla

- Nu går vi vidare för att nå regeringens bredbandsmål med fiber till så många hushåll och företag som möjligt. Och det görs utifrån tre olika angreppssätt. Till alla nya bostadsområden dras fiber fram, i befintliga bostadsområden erbjuds villaägare anslutning och utanför tätorterna ska regeringens statsbidrag till fiberanslutning användas, säger Ove Bengtsson, och fortsätter:

 - Att bredbandet i kommunen fått så många att ansluta sig beror på ett välutvecklat samarbete mellan kommunen, nätägaren och lokala IT-entreprenörer.

Stor infrastruktursatsning

Vd:n för Skanova, Ove Alm, framhåller att fiber är en av vår tids största infrastruktursatsningar och att det pågår en kraftig utveckling i Sveriges kommuner för att nå regeringens bredbandsmål.

- Modellerna för utbyggnad är många och bygger framförallt på bra samarbete och stort engagemang. Med Årets fiberkommun vill vi lyfta fram de kommuner som lyckas extra bra, säger Ove Alm.

Vinnaren av titeln ”Årets fiberkommun” utses den 5:e februari på Skanovas årliga seminarium ”Fiber till fler” som hålls på Fotografiska museet i Stockholm. Övriga nominerade är; Mölndal, Perstorp, Hällefors, Bromölla, Härryda, Årjäng och Ekerö.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 25 januari 2013