JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Förstapris till Laholms stadspark

Förstapris till Laholms stadspark

Publicerad 26 september 2013

Cecilia Karlsson och Stefan Persson har all anledning att vara nöjda. De jobbar i Sveriges vackraste park inom kategorin nyanlagda/omgjorda parker.

Han var allt lite kaxig, kommunens parkansvarige Stefan Persson, när han 2008 deklarerade att Laholm skulle ha Sveriges vackraste park 2013. På torsdagen gick han och alla andra parkarbetare i mål med sin femårsplan när Stadsparken kammade hem förstapriset på Elmia Park i Jönköping.
- Vår plan höll, säger han stolt.

Elmia Park är Sveriges största branschmässa för utomhusmiljöer. För att ge den än större uppmärksamhet och lyfta de offentliga parkmiljöerna instiftades till årets upplaga ”Park Inspira”. Från hela landet lämnades tävlingsbidrag till "Sveriges mest inspirerande park" inom tre kategorier av anläggningar: vackraste kyrkogård, etablerade parker och nyetablerade/omgjorda parker. Som en av tre nominerade kandidater fanns Laholms stadspark i den sistnämnda.

Branschfolk röstade

Stadsparken i Laholm tilldeldes ett diplom för sina framgångar.Under den tre dagar långa mässan har branschfolket lagt sina röster på parkerna, som presenterades med bild och text på skärmar. En något undanskymd exponering gav Stefan Persson myror i magen. Kom Laholmsparken till sin rätt, frågade han sig.

Så det var med skakiga ben som han och några av Laholmskollegerna klev upp på mässcenen. Bredvid dem stod företrädare för de två andra nominerade parkerna, Positivparken i Göteborg och Strömparken i Norrköping.

- Konkurrensen var knivskarp så det pirrade en hel del i oss när vi väntade på resultatet, berättar Stefan Persson.

När det kom jublade laholmarna. Stadsparken i Laholm knep segern i sin kategori och fick blommor och diplom.

- Helt fantastiskt. Visst trodde vi på vår anläggning, men det ska ändå mycket till att hamna överst på prispallen bland så vassa konkurrenter, säger Stefan Persson.

Många fler besökare

Med segern räknar han med ett än större intresse för Stadsparken och Laholm. Parkens skönhet fick också stor uppmärksamhet på den efterföljande presskonferensen där även branschtidningar medverkade. Därmed får parken landsomfattande positiv press.

Jublande glad blev också servicenämndens ordförande, Margareta Bengtsson (M), när hon på torsdagseftermiddagen fick beskedet.

- Det är verkligen jätteroligt att vi vann. Man tror knappt att det är sant. För Laholm betyder framgången att vårt marknadsvärde ökar ytterligare, säger hon, och avslöjar samtidigt att belysningsstolpar sätts ut i höst i parken.

Festligheter

Nästa Elmia Park mässa hålls om två år. Så länge kan Laholms kommun suga på segerna sötma. Och för parkpersonalen väntar extra festligheter inom kort.

Trots framgången fanns ändå lite smolk i bägaren. Parkens formgivare, landskapsarkitekt Peter Gaunitz, fick aldrig se sin fullbordade skapelse. Han gick bort för knappt ett år sedan.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 september 2013