Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Nationellt intresse för Osbecksmodellen

Nationellt intresse för Osbecksmodellen

Publicerad 11 september 2013
Förstora bilden - Riksdagsbesök_Osbecksmodellen_1.jpg

Lisa, elev som genomfört Osbecksmodellen i sommar frontar delegationen av arbetsmarknadsutskott, lärare, företagare och näringslivsutvecklare

Att det enkla oftast är det geniala var slutsatsen som blev bestående när ledamöter från arbetsmarknadsutskottet på onsdagseftermiddagen kom till Osbecksgymnasiet för att höra mer om Osbecksmodellen.

Det var halländska Jenny Petersson som bjudit ner en grupp moderata ledamöter från riksdagens arbetsmarknadsutskott för en rundresa i Halland. Resan avslutades på Osbecksgymnasiet där delegationen visade stort intresse för Osbecksmodellen och arbetet med denna.

Nyfikna 

Under presentationen som genomfördes av Ulf Mattsson, utvecklingschef och Mats Franzén, näringslivsutvecklare duggade frågorna tätt från ledamöterna. Inte minst var intresset stort på Lisa, elev på skolan och en av deltagarna i sommarens pilotprojekt, var hon varit och vad hennes upplevelse var av att vara delaktig i Osbecksmodellen.

- Jag var på Melanders verkstad här i Laholm. Jag fick ett bra bemötande och all den hjälp jag behövde, jag kände mig välkommen direkt och alla tog väl hand om mig, säger Lisa.

Att hon tog chansen att vara på Melanders och prova på och lära sig arbeta som CNC-operatör var inget självklart för Lisa.

- Jag fick frågan av min lärare om jag inte ville prova att ha min APL där och först var jag väldigt tveksam då jag var inriktad på att bli svetsare. Men till slut tog jag chansen och det ångrar jag inte en sekund. Nu är jag mycket mer intresserad av CNC arbete, det hade jag aldrig blivit om jag inte tagit chansen att gå med i Osbecksmodellen och få nio veckors praktik och arbete på Melanders, förklarar hon vidare.

Arbetsmarknadsutskottet på Osbecksgymnasiet om Osbecksmodellen

Marie Harrysson, Hotell Freden fick precis som Lisa, svara på många frågor från arbetsmarknadsutskottets ledamöter. På bild är det Lotta Finstorp och Jenny Petersson som frågar. Längst till höger i bild ses Elisabeth Svantesson, ordförande arbetsmarknadsutskottet.

Intresse kring uppföljning

Det som Hanif Bali, ledamot i arbetsmarknadsutskottet från Solna, tyckte var intressant var storleken på gruppen som varit ute med Osbecksmodellen. Med de sex eleverna som referens- eller indexgrupp blir det så mycket enklare och intressantare att följa upp deras arbetssituation om tre och fem år.

- Får ni riktigt bra resultat lovar jag att jag tar med en hel delegation från Solna för att komma hit och lära av er, säger han.

Tror på framgång

Det samtliga ledamöter var helt eniga om var att det här är en modell som borde skapa framgång. Det finns så många goda exempel på samarbeten skola – näringsliv som håller så länge den drivande eldsjälen på skolan eller företaget finns kvar, när denne sedan slutar försvinner också samarbetet. Genom systematiseringen, liksom inblandningen från näringslivsenheten så gör man modellen applicerbar på många skolor och program.
Elisabeth Svantesson, ordförande i arbetsmarknadsutskottet bekräftade också att det finns en mycket stor efterfrågan både inom näringsliv så väl som i skolan på en modell som systematiserar samarbetet.

Näringslivsenheten en framgångsfaktor

Lotta Finstorp, ledamöter från Södermanlands län, konstaterar att samarbetet näringslivsenhet och skola måste vara den absolut största vinstfaktorn.

- Ni anar inte hur många skolor och möten jag besökt där man pratat om just samverkan skola – näringsliv och hur man ska närma sig varandra. Men aldrig förr har jag varit på ett möte där det finns representanter för näringslivsenheten närvarande. Att det dessutom här är näringslivsenheten som är den sammanhållande och drivande länken måste vara helt unikt och också den absolut största framgångsfaktorn, menar hon.

Fortsatt arbete

Nu fortsätter arbetet lokalt med att näringslivsenhet och gymnasieskola förbereder för nästa sommar och ett utökande av Osbecksmodellen. För representanterna från arbetsmarknadsutskottets del lovar man att sprida Osbecksmodellen som ett gott exempel så snart man får chansen. Vad resultatet av detta arbete blir, lovar vi att återkomma med.

Vill du veta mer om Osbecksmodellen och vad den innebär så hittar du mer information här

Text och bild: Anna-Lena Karlsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 11 september 2013