Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Ny sotare i Laholms kommun

Ny sotare i Laholms kommun

Publicerad 05 mars 2013
Förstora bilden - Per_Annika_Wulff_2013-03_nr3.jpg

Vid årsskiftet tog "Sotarna Laholm" över sotningen i Laholms kommun. Företaget drivs av Per Wulff. Makan Annika bemannar kontoret i Laholm.

Sedan årsskiftet ansvarar företaget ”Sotarna Laholm” för sotningen i Laholms kommun. Då tog Per Wulff och hans fyra sotare över verksamheten sedan han drog det längsta strået i förra årets upphandling.

Sotare har länge varit ett mansdominerat yrke, men även här håller könsrollsmönstret på att brytas.

- Inte är det någon rusch precis, men kvinnornas andel växer successivt, säger Per, som har en kvinna bland sina medarbetare.

Per bor i Båstad, men känner sig nästan lika hemtam i grannkommunen Laholm. Som anställd sotare i kommunen i slutet av 1980- och början av 1990-talet stegade han upp på åtskilliga tak med sotarviskan över ryggen.

Sedan dess har han förkovrat sig på olika sätt, bland annat varit sotarmästare i Höganäs och jobbat på Simab, som är Skånes största företag inom sotning och ventilation.

Minimera sotbränder

Som ansvarig för sotningen i Laholms kommun är han angelägen om att minimera antalet sotbränder. I Trelleborgs kommun har dessa nästan helt upphört när sotarna lämnade viskan och övergick till mekanisk sotning.

- Sotarviskan har använts i 300 år och har sina begränsningar. Det är svårt att få rent i hörnen. Med den mekaniska sotningen kommer man åt allt sot och därmed minimeras risken för soteld, säger Per Wulff, och siktar på att så småningom använda metoden i Laholms kommun.

Information om hur man ska elda är också en viktig faktor för att förebygga soteld. Undvik våt ved och dåligt drag, understryker Per.

Kontor i Laholm

När företaget etablerade sig i Laholm öppnades också kontor, som är bemannat måndag-fredag klockan 8-16.

- Det är viktigt att kunderna kan nå oss, säger Per, som också funderar på att möjliggöra ombokningar av tider via nätet.

Tvåårigt avtal

Avtalet som ”Sotarna Laholm” tecknat med kommunen gäller i två år med möjlighet till förlängning under lika lång tid.
Endast ”Sotarna Laholm” har rätt att sota i kommunen såvida inte dispens beviljats. Undantag kan ges till fastighetsägare som själv sotar eller till behörig sotare som sotar åt enskild fastighetsägare. Dispensen i det senare fallet gäller för en fastighet och är således inte generell.

Dispens ges av Laholms kommun.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 4 mars 2013