Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Öringpremiär

Öringpremiär i Lagan

Publicerad 01 mars 2013
Förstora bilden - Irene_svensson_2013-03_nr2.jpg

Irene Svensson agnade med en närmast ilsken röd fluga i tron att ingen öring skulle kuna motstå hennes frestelse.

Premiären för öringfisket i Lagan kunde knappast ha varit bättre. Strålande sol från en klarblå himmel, och spösvingare som gladdes åt att äntligen få pröva lyckan i det strömmande vattnet.

En av dem var Irene Svensson från Menlösa utanför Våxtorp. För tredje året i sträck stod hon vid åkanten strax nedanför Lagahöjden i Laholm. Med självbundna flugor svepte hon linan över det mörka vattnet. Djupt där nere hoppades hon att någon av öringarna skulle nappa på hennes lockelse, en närmast illröd fluga.

- Den tror jag på sa hon övertygande. Kollegerna intill hyste givetvis sina tvivel.

- Visst, rött är vackert. Men inte lockar du någon fisk med den flugan, sa en av dem.

Irene lade förstås moteld. Av fjolårets fyra landade laxar togs ett par med flugan. Så visst var det ett framgångsrikt bete. Åtminstone i fjol.

Väntan är över

För de riktigt bitna sportfiskarna är öringpremiären den 1 mars speciell. Vinterns väntan på att åter stå utmed åkanten och träffa likasinnade är äntligen över. Och med landad öring blir dagen närmast euforisk. Flertalet av fredagens sportfiskare vände dock hem utan fångst. Men vad gjorde det. Fiskesäsongen är här och om några månader börjar laxen stiga upp i ån. Om inte förr så brukar det nappa då.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 1 mars 2013