Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Pristagare i fullmäktige

Fullmäktigemöte med pristagare

Publicerad 17 december 2013
Förstora bilden - Pristagare_2013.jpg

Årets pristagare. Bakre raden från vänster: Birgitta Magnusson, Inger Törnqvist, Karin Tuvesson (städ), främre raden från vänster: Roland och Lisbeth Davidsson (kulturpristagare), Ann-Mari Johnsson, Rolf Åkesson, Gerry Johansson (årets förening).

2013 har varit Knäreds år. Alltsedan starten av 400-årsfirandet har orten fått stor uppmärksamhet, såväl inom som utanför kommunens gränser. Finalen på året blev också storstilad när Laholms kommuns utnämning av ”Årets förening” och ”Årets kulturpristagare” avslöjades på tisdagens fullmäktigemöte. Knäred tog hem båda kategorierna.

- Det är stort att få detta pris. Och vad jag vet är Knäreds forskarring och hembygdsförening en av få hembygdsföreningar som tilldelats en liknande utmärkelse, sa en rörd Rolf Åkesson när han mottog priset på 10 000 kronor av kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, Elisabet Babic (M).

Sista fullmäktigemötet för året är alltid lite extra festligt. När förhandlingarna är avklarade – på tisdagen tog det en knapp halvtimme – underhåller barn och ungdomar från Kulturskolan. På tisdagskvällen uppläts scenen till unga förmågor i Cirkus teaterverkstan. Mellan presentationerna av pristagarna visade de sina nyvunna färdigheter.

Flera böcker

Kvällen blev Knäreds. Ortens forskarring och hembygdsförening har gett ut flera böcker om sin hembygd och under fredsåret engagerade sig föreningen bland annat i Sjöaredsspelen. Medlemmarnas ideella arbete har gett alla hembygdsintresserade goda möjligheter att lära mer om sin bygd.

Oräkneliga ideella timmar har också Lisbeth och Roland Davidsson lagt ner på sitt livsverk. Tillsammans har de lyft den gamla kvarnen i Knäred från ett långt gånget förfall till en intresseväckande kulturbyggnad, som många nu styr stegen till. Bredvid kvarnen står nu också den såg som länge var en del av platsen, men som naturen var på väg att ta över innan Roland grep in.  För denna gärning blev de årets kulturpristagare. Prissumman på 10 000 kronor vet Roland redan hur den bäst kommer till pass.

- Slantarna går upp i rök, säger han skämtsamt, och tänker på skorstenen som behöver åtgärdas.

Första personalpriset

Ytterligare ett pris utdelades denna kväll, det första någonsin. Tidigare i år beslöt kommunpolitikerna att inrätta ett personalstipendium på 10 000 kronor till den eller de som på olika sätt gjort värdefulla insatser för sin verksamhet. Priset gick till städavdelningen inom teknik- och serviceverksamheten.

- Det känns så härligt att bli uppmärksammad på detta sätt, sa Karin Tuvesson när hon mottog priset för sin personal.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om pristagarna

Du kan också följa fullmäkigemötet via webb-TV. Klicka på länken till höger på sidan.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 17 december 2013

Länk