JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Pristagare i fullmäktige / Årets förening

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Hembygdsförening prisas

Knäreds forskarring och hembygdsförening blev Årets förening. Priset mottogs av Gerry Johansson, Rolf Åkesson och Ann-Mari Johnsson.

Årets förening: Knäreds Forskarring & Hembygdsförening 

Med motivering: som verkat i många år och lagt ner ett stort arbete för att dokumentera den lokala historien vilket lett till flera böcker och bygdeminnen. Dessutom har Knäreds Forskarring & Hembygdsförening varit mycket delaktig i firandet av 400-års jubileet av freden i Knäred.

 - För kunskapen om hembygdens historia och om hur våra föräldrar byggt upp vårt välstånd är det som är det intressanta och det är viktigt att sprida denna kunskap vidare i generationerna framåt, säger föreningens ordförande Rolf Åkesson. Vi börjar bli gamla och generationen efter oss har vi tappat genom att de haft det bra. Men våra barnbarn måste vi få tag i på annat vis.

 Under 2013 firades Freden i Knäred 400 år och årets förening Knäreds hembygdsförening och forskarring var snabba på att förstå att de kunde spela en stor roll i firandet för att lära oss andra om vår lokala historia. Under 2013 har de haft uppemot 100 evenemang och rapporterat in över 7 000 ideella timmar vilket är väldigt mycket för en liten hembygdsförening med ca 400 medlemmar.

Evenemang i fokus

Arbetet under det senaste året har framförallt präglats av planering och genomförande av alla evenemang. Föreningens ordförande Rolf Åkesson började tidigt planera för ett stort tornerspel i Sjöared som ligger i närheten av bron där freden slöts för 400 år sedan. Det var ca 2 500 besökare som kom till ett regnigt fält för att se Sjöredsspelen den 28 juni i år för att följa kampen mellan riddarna och möta soldater från Gustav II Adolfs fotfänika.

 Under söndagen den 28 maj arrangerades "Ett stycke dansk historia" tillsammans med Laholms turistbyrå och övriga hembygdsföreningar där föreningen levandegjorde historien genom guidningar både på Bollaltebygget och vid Fredsstenen.  

Föreningen har lockat ca 4 600 besökare på samtliga arrangemang under året varav 2 500 enbart på Sjöaredsspelen vilket de är mycket nöjda med.

Bevarande av historia och hantverk

Föreningen driver kulturreservatet Bollaltebygget och Lottens hus där man haft program och visningar under hela sommaren. Under de senaste åren har många timmar lagts ned på att renovera skvaltkvarnen i Blankan vid Bollaltebygget och under sommaren kunde den äntligen invigas.

 Nu planerar man i samarbete med Knäreds skola för en dag med gammeldags hantverk i fokus där tredje klassen ska få prova på hantverk i olika stationer och bland annat lära sig att baka bullar i stenugn och tillverka björkvispar.

Varför blev ni årets förening?

- Vi är väldigt stolta över utmärkelsen. Det är jätteroligt! Det är så stort att jag inte riktigt fattat det ännu, säger Rolf

Det lyckosamma receptet är enligt Rolf att man delat upp ansvarsområden i föreningen vilket gör att alla kan göra det som de är intresserade av. Föreningen genomsyras av en trevlig och anspråkslös gemenskap där alla är välkomna.

- Släpp in folk och ge dem ett ansvar så löser de frågan. Funkar jättebra. Men det viktigaste är att ha roligt på mötena!

Genom sina evenemang och engagemang har föreningen fått fin uppmärksamhet under hela året.

-Det har varit ett fantastiskt år och det är inte slut ännu. Min känsla är att det byggts upp ett stort intresse kring Laholms kommuns hembygd, historia och natur som inte tidigare funnits.

 Laholm har kommit närmare Knäred nu, avslutar Rolf med ett skratt. 

Text: Monica Fransson

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 december 2013