JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Pristagare i fullmäktige / Kulturpristagare 2013

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

En man med sorgebarn som blev ett glädjebarn

Lisbeth och Roland Davidsson blev årets kulturpristagare i Laholms kommun.

Årets kulturpristagare: Roland och Lisbeth Davidsson

Med motiveringen: som med stort engagemang och arbetsglädje renoverat den helt förfallna Kvarnen i Knäred och återställt den till att bli ett stort kulturminne och inte minst den mötesplats som pristagarna vill att Kvarnen skall vara.

Vid den omtyckta badplatsen vid kvarnafallet ligger kvarnen i Knäred. Många är de som skakat sina huvuden över att ingen tagit sig an den förfallna kvarnen och gjort något med den. Det borde "man" göra.

Man blev synonymt med Roland Davidsson och hans fru Lisbeth. 2011 tog Roland över arrendet från svenska kyrkan och började renovera. Kvarnen var i mycket dåligt skick och hade troligen inte stått ytterligare en vinter. Roland tyckte att det var fruktansvärt att se förfallet. Målet var att renoveringen skulle vara klar till 2013 då Freden i Knäred firade 400 årsjubileum. Och målet nåddes!

Roland har restaurerat en förfallen byggnad, byggt upp en såg i ruiner och iordningsställt ett stall. Kvarnen invigdes den15 juni 2013 högtidligt med utomhusgudstjänst och musik. Knäredsborna gick man ur huse för att se vad Roland och Lisbeth åstadkommit.

 Under året har evenemangen avlöst sig i kvarnen och visionen om att vara en mötesplats för knäredsborna har uppnåtts. Det är över 3 000 besökare som hittat till Kvarnen under sommaren och många återkom flera gånger.

Utmärkelsen

- Det var helt fantastiskt att bli nominerad. Men när jag fick samtalet om att jag fått utmärkelsen blev jag så förvånad att jag faktiskt satte mig ner. Det är otroligt glädjande att det hamnade i Knäred. Det var ju bara till att någon skulle vara så dum att han började så kom många och hjälpte till.

- Jag ser inte problem utan ser möjligheten – då är det lättare att göra nå’t. Problemen kommer ändå och då får man ta itu med det då.

Den siste mjölnarens Sabina, Mylle-Bina

Nästa år kommer bryggeriet i Knäred som lades ned 1975 att flytta in i hönshuset. De saker som finns kvar från bryggeriet har skänkts av bryggmästarens son till Roland som glatt tog emot dem.

Det kommer även att vid några tillfällen att serveras kaffe på Mylle-Bina’s café annars uppmanas gästerna ta med sig sin egen kaffekorg.

Visst är kvarnen en underbar plats att lyssna på ”Mylle-Bina”s, Lisbeth Davidssons alter ego, berättelser och dikter om kvarnen. Kvarnen och kvarnafallet som, enligt Roland, är den vackraste platsen i södra Sverige och vi är väl många som kan instämma i detta.

Text: Monica Fransson

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 december 2013