Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Sista omgången elevdatorer

160 datorer till Osbeckselever

Publicerad 29 augusti 2013
Förstora bilden - Elevdatorer_2013-08.jpg

Clara Bergenfelz från kommunens IT-enget, hjälper Isabella Jakobsson och Amelie Aronson att komma igång med sina datorer.

I en av Osbecksgymnasiets salar sitter ett gäng förväntansfulla gymnasister. Blickarna dras till kartongerna strax intill dörren. Här står travar med datorer som snart blir deras.
- Länge har vi sett fram emot denna dag, säger Isabella Johansson och Amelie Arneson, som går på hotell- och turismprogrammet.

De får dock vänta ett tag innan datorerna delas ut. För en kort stund lyckas IT-chef Ove Bengtsson dra till sig uppmärksamheten. Han går igenom ett antal förhållningsregler och understryker särskilt att de vassa datorerna är stöldbegärliga.

- Ha alltid koll på era datorer, säger han med eftertryck.

När eleverna skrivit på pappret, som bekräftar att de fått utrustningen, delas datorerna ut. Flinka fingrar drar ut laptoparna och ganska omgående är alla igång. Eleverna loggar in och kollar så att allt är okej med maskinerna.

Stor nytta av datorer

- Vi som går på hotell- och turismprogrammet kommer att ha stor nytta av datorerna. Vi behöver ofta googla på nätet för att leta uppgifter. Nu blir det också möjligt för oss att boka gäster till skolans konferensrum, som vi använder en hel del under utbildningstiden, säger Amelie Arnesson.

Deras lärare, Monika Hamilton, instämmer.

- Eftersom vi hämtar uppgifter från hela världen är nätet en viktig del i undervisningen. Och nu, när eleverna har egen dator, slipper vi också boka särskild datasal. Det sparar tid och därmed kan vi lägga mer kraft på uppgifterna.

500 datorer

Under torsdagen delades 160 så kallade en-till-en datorer ut till alla nya elever som i höst börjat på Osbecksgymnasiet. Därmed har Laholms kommun försett samtliga högstadielever i kommunen samt gymnasister på Osbecksgymnasiet med egen dator. Totalt handlar det om 500 datorer. Med en prislapp på cirka 7 000 kronor per maskin är det en ansenlig summa som barn- och utbildningsnämnden satsat på att utveckla undervisningen. Till satsningen hör också PIM-utbildning av lärare och rektorer. Samtliga har fått 40 timmars utbildning för att förkovra sig inom IT-området.

Windows 7

Datorerna har försetts med 2013 års Office-paket och operativsystemet Windows 7. Samma funktioner installerades under sommaren i de datorer, som tidigare delats ut till eleverna.

Kevin Setterborn går på industritekniska programmet på Osbecksgymnasiet.

För Kevin Setterborn, som går industritekniska  programmet på Osbecksgymnasiet, duger inte Internet Explorer. Snabbt laddade han ner Google chrome.

Internet Explorer är maskinstandard för att surfa på nätet. Bland ungdomarna ses dock inte denna webbläsare som den mest optimala. När Kevin Setterborn, som går industritekniska programmet, dragit igång sin maskin var han kvick att installera Google chrome.

- Jag vill ha en riktigt snabb läsare, säger han. Internet Explorer motsvarar inte mina krav.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 29 augusti 2013