Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Skickar fredsbudkavle

Förskolebarn engageras i 400-årsfirande

Publicerad 15 mars 2013
Förstora bilden - Ballongsläpp_2013_03_nr3.jpg

Förskolebarnen på Sjökulla släppte ballonger om fred och vänskap.

Budkavle om fred sprids mellan förskolorna i Laholms kommun. Med start på Mumindalens förskola i Skottorp kom pergamentrullen med fredsbudskapet för en tid sedan till Sjökulla förskola i Laholm. Samtidigt som barnen skickade rullen vidare till kompisarna på Sofiero förskola släppte de ballonger innehållande uppmaningar om att vara snälla mot varandra, att tänka på varandra och att alla är vänner även de man inte känner.

Runt om i kommunen uppmärksammas 400-årsminnet av freden i Knäred. Föreningar, organisationer och privatpersoner drar alla sitt strå till stacken för att året ska få bredast möjliga uppmärksamhet. För att inte tala om kommunens engagemang och insatser inom flera verksamheter, exempelvis inom utbildningsväsendet.

På budkavlen om fred har barnen tryckt sina händer. Samtliga förskolor samt flera skolor arbetar med den historiska freden, utifrån sina förutsättningar. Förskolorna kläckte idén om att skicka budkavle om fred, som nu vandrar runt mellan kommunens förskolor. Den 18 maj nås det givna slutmålet, Knäred. Här blir budkavlen en del av alla aktiviteter som förskolan och skolan gör under fredsdagen.

Färgtryck på pergamentrulle

När budkavlen nådde Sjökulla bestämde sig barnen för att dels trycka sina händer i färg på pergamentrullen dels för att skicka upp ballonger innehållande små budskap om fred och vänskap mellan alla människor.

- Vi har pratat om att danskar och svenskar slogs mot varandra. Att det tog många år innan vi fick varaktig fred och att vi sedan länge är vänner, säger förskollärare Lena Nilsson.

Tidsperspektivet, 400 år, kan dock vara lite knepigt att ta till sig. Hemma berättade ett av barnen om kriget med Danmark, och att det var riktigt länge sen – fyra år.

När det var dags för ballongsläpp samlades förväntansfulla barn på förskolans innergård. En liten tjej hoppades att ballongen skulle nå himlen och mormor "som finns däruppe nånstans.”

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 15 mars 2013