Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Sköt salut vid Knäredsskolan

Salutbatteri på fredsmarschens andra dag

Publicerad 17 maj 2013
Förstora bilden - Sjöaredsstenen_fredsmarsch.jpg

Målet för den två dagar långa fredsmarschen var Sjöaredsstenen i Knäred.

 Många hoppade till när salutbatteriet sköt dubbel svensk lösen, två plus två skott, när andra etappen av fredsmarschen till Sjöaredsstenen påbörjades tidigt på fredagen.
- Det var högt och en häftig tryckvåg kändes, sade Rasmus Bengtsson som tillsammans med Hugo Jansson assisterade hemvärnets Mårten Wigardt.

Knäredsskolans elever Rasmus och Hugo hade nämligen fått det spännande och hedervärda uppdraget att hjälpa till med laddning och rengörning av kanonen.

Hugo Jansson och Rasmus Bengtsson laddade kanonen.

Hugo Jansson och Rasmus Bengtsson laddade kanonen.

Efter välkomsttal av rektor Bengt Svensson och kyrkoherde Carl Sixten Blocks fredstal, ackompanjerat av kyrkklockor, startade marschen mot Sjöared, öster om Knäred.

Start från Stadshuset

Fredsmarschen inleddes dagen innan med start från Stadshuset i Laholm och Knäred som etappmål.

Det är Knäredsskolan med rektor Bengt Svensson som arrangerat denna långmarsch, en av många aktiviteter som kommunens verksamheter anordnar med anledning av 400-årsfirandet av freden i Knäred.

Tre glada tjejer från Hishultsskolan.

Tre glada tjejer från Hishultsskolan.

Vid Parkstugan, i närheten av Knäreds övre kraftverk, var dagens första paus. Där anslöt ett 60-tal elever från Hishults F-6, som i tre dagar haft läger.

-Vi har gjort jättemånga aktiviteter! ”Wild kids” med tävlingar, vi har fiskat, pratat om fred, lagat krumelurer i stormkök och så har vi badat fötterna i dammen, rabblar Amanda, Alexandra och Julia upphetsat i mun på varandra.

- Men på tipspromenaden fattades en fråga, så den struntade vi i.

 "Drick inte öl"

En av oss vuxna plockade upp en tom ölburk och gick med den i handen i väntan på en papperskorg att slänga den i. En ung pojke skyndade ikapp henne och förklarade mycket tydligt, ”Dricker man öl blir man inte 90 år.”

Det var sannerligen en berikande promenad i vacker natur. Att få ta del av alla dessa uthålliga och tuffa barns kommentarer och samtal med varandra var en fröjd för öronen. Vilka härliga ungdomar vi har!

Här och var gick fredsmarschen genom vackra skogspartier.

Eleverna passerade många vackra skogspartier på vägen mot minnesstenen i Sjöared. 

Fredsängel

Vid minnesstenen i Sjöared tog en fredsängel från Kulturskolan emot oss med att läsa ett urval av elevernas fredsdikter och tankar om fred som man under våren har arbetat med i skolan.

 En stor fredsbudkavle har under året tillverkats av Laholms förskolor, nu överlämnades den till fredsängeln och en stolt Kent-Arne Andersson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, avrundade förmiddagens marsch.

Det hördes flera uppskattande kommentarer i folkvimlet för de bussar som fanns bokade för återfärd till Knäred.

Text och bilder: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 17 maj 2013