Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Socialt företag i Vallberga

Mejeristbostad blir kooperativ

Publicerad 08 december 2013
Förstora bilden - Socialt-företag-kopia.jpg

Delar av kooperativet: Bakre raden från vänster: Jonna Kyttä, Ove Rosén, Ola Andersson, Maj Nilsson, Johan Birgersson, Anna Persson ochJan Åke Karlsson. Främre raden från vänster: Kim Olsson. Mattias Andersson, Jonas Nilsson och Mari Louise Johansson.

På klassisk kooperativ mark ligger kommunens första sociala företag med kooperativ inriktning. I mejeristens bostad, ett stenkast från det nedlagda mejeriet i Vallberga, växer kooperativet fram. Ungdomar och vuxna med förflutet i Alfa-projektet och Daglig verksamhet rustar upp den gamla bostaden som ska rymma affär, ett litet snickeri, syateljé och kontor.

Alltsammans började för snart två år sedan när deltagarna i Lilla Legosnickeriet frågade sig var pengarna tog vägen som de drog in via sitt arbete i daglig verksamhet. Beskedet att slantarna hamnade i kommunens kassakista väckte tanken att starta ett kooperativ med egen rådighet över intäkterna. Och socialnämnden nappade omgående på idén.

Idealiskt läge

Lämplig lokal hittade Ola Anderson och Björn Hagström när de händelsevis fäste blickarna på ett gammalt obebott tegelhus i Vallberga.

- Läget kändes idealiskt. Alla ser oss där vi håller till, mitt i byn. Och vi har genomfartstrafiken precis utanför stugknuten, säger Ola Andersson.

Här jobbar nu ett tiotal ungdomar och vuxna med att rusta lokalen samtidigt som de tar in beställningar på olika jobb. För ett tag sedan gick en leverans av älgtorn till en beställare i kommunen. Käpphästar till förskolor ligger också i orderböckerna liksom svartmålade träkorpar till Laholmskorpen.

Största som hänt

- Att jobba här är något av det största som hänt i mitt liv, säger Jan-Åke Karlsson, som i drygt 25 år jobbat inom daglig verksamhet. Här känner man sig mycket mer delaktig, vi gör grejer tillsammans från grunden, folk kommer hit med beställningar och vi blir sedda.

På kort tid har kooperativet fått många att växa som människor. Anna Persson beskriver det som att ”nya förmågor poppat upp inom henne”. Det hon förr inte trodde sig fixa klarar hon nu. I kooperativet har hon också getts den ansvarsfyllda rollen som kassör. När hon inte för böcker erbjuder hon tillsammans med några andra i kooperativet trädgårdsservice åt villaägare och företag.

Reparerar grejer

Andra kolleger är inriktade på att reparera grejer som kommer att säljas tillsammans med inlämnade kläder i en liten affär, inrymd i ett av de större rummen.

I kooperativet jobbbar alla efter sin förmåga med devisen att allas insatser är viktiga för att skapa en bra helhet.

- Det är ett win-win-koncept med stark betoning på delaktighet och jämlikhet, säger Ola Andersson, som tillsammans med deltagarna studerat kooperativa projekt i Ljusdal och Lövsta på Gotland.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 6 december 2013